Sex höggs ner i Alby – en död

Anhållen släppt på söndagseftermiddagen

Foto: hasse rosenthal
Polisen omhändertog en man, men det var i natt oklart om den gripne orsakat alla inblandades skador.
NYHETER

Sex personer knivhöggs sent på lördagsnatten vid ett tumultartat bråk i Alby. En av männen avled på sjukhuset på lördagsmorgonen.

En misstänkt gärningsman greps och anhölls, men släpptes på söndagseftermiddagen.

– Han är inte längre misstänkt för något brott, säger Södertörnspolisens presstalesman Mats Nylén till TT.

Polisen larmades strax efter halv två natten till lördagen av personalen på Alby värdshus som uppgav att en man blivit knivskuren.

När ambulans kom till platsen upptäckte de ytterligare en man som låg skadad på marken.

-En av männen ska ha blivit knivhuggen i ryggen, sa Eva Nilsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

37-årig man avled av sina skador

Inre befäl vid Södertörnspolisen, Anders Lantz, säger att det inte finns något som tyder på att männen befunnit sig på värdshuset när bråket uppstod, utan att de kommit dit efter en annan fest i området.

– Den enda kopplingen vi ser just nu till Alby Värdshus är att den nu avlidne mannen sprang in där för att få hjälp, säger han.

Bägge männen togs med ambulans till Huddinge sjukhus. En av dem, en 37-åring dog på lördagsmorgonen. Den andra svårt skadade låg fortfarande på operationsbordet.

Efter att de allvarligt skadade männen kom till sjukhuset dök ytterligare fyra män med knivskador upp på akuten på sjukhuset.

-De kom in med privatbil. Deras skador ska ha uppkommit under samma händelse, säger Eva Nilsson.

Kända av polisen

Identiteten för alla inblandade var på lördagseftermiddagen fastställd. Samtliga har sin hemmadress i Alby eller i Norsborg.Flera av dem är sedan tidigare kända för polisen, dock inte för några grövre våldsbrott utan för smärre förseelser.

Fortfarande är motivet till knivskärningen oklart. Mats Nylén berättar att polisen förhört ett stort antal vittnen, men att ingen säger sig veta vad som var upprinnelsen till sammanstötningen.

– Vad som framkommit är att två grupper brakat samman med varandra. Vi vet också att flera var beväpnade, men hittills varken lyckats hitta mordvapnet eller någon av de andra knivarna.

Vädjar om hjälp

Nylén säger också att det var väldigt många människor som befann sig utanför värdshusen när knivskärningarna ägde rum. Polisen vill därför komma i kontakt med så många som möjligt av dessa vittnen och vädjar på sin hemsida att alla som sett något ska ta kontakt med närmaste polismyndighet.

Under lördagen förhördes också de fyra mindre allvarligt skadade männen, men enligt Mats Nylén gav samtalen med dem inte särskilt mycket:

– Man kan inte direkt påstå att de är pratsamma.

Therese Holmberg, Johan Edgar, TT