Värsta kravallerna i Frankrike sedan 1968

Hundratals fick evakueras

Foto: getty images
en allt vanligare syn i paris förorter Överallt rasar bränder. Här försöker brandmän släcka en eld i ett lager i Aubervilles, förort till Paris.
NYHETER

Brinnande bilar och byggnader lyste natten till lördagen upp himlen runt Paris när tusentals poliser förgäves försökte stävja de värsta kravaller Frankrike upplevt sedan studentupproren 1968.

Foto: AP
Natten mot lördagen var den nionde i raden med kravaller.

Ett hundratal människor fick evakueras från två hus när minst 20 bilar brann i ett underjordiskt garage i en förstad norr om Paris.

Två lagerbyggnader med textilier och en utställningslokal med bilar brann i ett område nordost om staden och minst 560 bilar brändes ut i Parisområdet.

En brandbomb kastades mot en synagoga i Pierrefitte-sur-Seine norr om staden, sade polisen.

Minst 200 gripna

Liknande scener rapporterades från städerna Lille i norra Frankrike, Rennes i väst och Toulouse i sydväst.

Minst 200 personer greps under natten, bland dem ett gäng minderåriga med brandbomber.

Enligt polisen sattes totalt över 750 fordon i brand under natten, varav en fjärdedel utanför Parisregionen.

Krismöte

Fredagskvällens kravaller startade bara timmar efter det att premiärminister Dominique de Villepin höll krismöte med inrikesminister Nicolas Sarkozy om upploppen. Villepin träffade också en grupp ungdomar från förstäderna i två och en halv timme för att diskutera situationen.

Under natten dök Sarkozy överraskande upp på ett polishögkvarter väster om Paris och försäkrade poliserna:

– Gripanden, det är lösningen.

Han manade dem att skaffa sig mer information om de som bråkade ”så vi kan förstå hur de är organiserade, för organiserade är de.”

Kräver avgång

Mycket av ansvaret för våldsamheterna de senaste nio dagarna tillskrivs Sarkozy och hans kompromisslösa planer på att städa upp i de fattiga förstäderna med vad han själv kallar ”brandspruta”.

Problemen på gatorna under den senaste tiden har satt käppar i hjulet för Sarkozys planer på att överta presidentposten 2007. Många av ungdomarna i de drabbade förstäderna kräver hans avgång sedan han kallat dem för slödder och på fredagen fick de stöd av vänstern och miljöpartiet.

– Om han har minsta känsla för värdighet bör han avgå, sade André Vallini, som ansvarar för rätts- och säkerhetsfrågor inom socialistpartiet.

Också det franska kommunistpartiet krävde Sarkozys avgång och talade om hans ”ansvarslösa provokationspolitik”.

Liknande tongångar hördes från Noël Mamère, en av det franska miljöpartiets frontfigurer, som ansåg att Sarkozy betett sig som ”en verklig pyroman” och själv har ett stort ansvar för den explosiva situationen i Paris förorter.

Läs mer:

TT