Snöoväder hotar miljontals hemlösa

Jordbävningsoffer i Pakistan saknar kaminer för att laga mat och hålla kylan borta

Foto: REUTERS
Överlevande kvinna i Kashmir vid sitt förstörda hus.
NYHETER

Muzaffarabad

Den humanitära katastrofen i Kashmir kan snart bli ännu värre. Många av de tre miljoner som blivit hemlösa i det jordbävningsdrabbade området har fått nödproviant och tält, men saknar kaminer för att laga mat och hålla borta kylan under ett annalkande snöoväder.

Foto: AFP
Nödsändning med mat har anlänt till jordbävningsoffer.

Enligt den senaste prognosen från pakistanska meteorologer kommer vintern, i form av kraftiga snöfall och vinterkyla, till området redan nästa helg. Ovädret väntas slå särskilt hårt mot överlevande i ödelagda byar i bergen kring Muzaffarabad, många på hög höjd, samt den förstörda staden Balakot i norra Pakistan.

Tolv minusgrader

I bergsbyarna högst upp kan temperaturerna komma att krypa ned till minus tolv grader Celsius.

- Vi behöver på kort sikt minst 200 000 oljekaminer för att hjälpa de överlevande, säger den pakistanske brigadgeneralen Ghazanfar Ali.

Bristen på värme- och matlagningsutrustning poängteras även av FN-personal i området.

- Vi har pratat mycket om skydd och tält och det har fått genomslag i hjälpsändningarna. Men värmekällor har inte synts till i någon större utsträckning, sade FN:s biståndskoordinator i Pakistan Jan Vandermoortele på lördagen.

Enligt Vandermoortele är behovet akut av gas, fotogen och brukbara vedkaminer för att laga mat och hålla kylan borta.

Jordbävningen den 8 oktober, som uppmättes till 7,6 på Richterskalan, har hittills krävt över 73 000 dödsoffer. Men rader av hjälporganisationer har under de fyra veckorna som gått varnat för att man står inför en andra dödsvåg när vintern kommer med kyla och sjukdomar.

Resursbrist

Världshälsoorganisationen WHO rapporterar redan nu att de flesta överlevande som får sjukvård är drabbade av lunginflammation.

- Det är ett växande problem att folk lever i kylan med bristande livsmedelstillgång. Det gör att de blir mer mottagliga för sjukdomar, säger WHO-taleskvinnan Rachel Lavy till Reuters.

FN har begärt totalt 550 miljoner dollar i bistånd för att klara undsättningen av de nödställda, men än så länge har bara 135 miljoner dollar kommit in. Bristen på resurser gör enligt FN-taleskvinnan Amanda Pitt att man måste välja bort vissa insatser.

- Vi måste besluta vad vi kan göra under de närmaste fyra veckorna med pengarna vi har. Men bristen på pengar begränsar givetvis hur många nödställda vi kan nå, säger Pitt till Reuters.

TT-AFP