Pirater försökte borda lyxkryssare

Norske kaptenen lyckades köra ifrån kaparna under granateld

Foto: SEABOURN CRUISES
Seabourn Spirit hade 151 passagerare och 161 i besättningen vid kapningsförsöket 16 mil utanför Somalias kust.
NYHETER

Beväpnade pirater besköt på lördagen en lyxkryssare utanför Somalias kust.

Den norske kaptenen agerade snabbt och lyckades undvika en kapning.

Kryssningsfartyget Seabourn Spirit befann sig 160 kilometer utanför Somalias kust, när två 7,5 meter långa uppblåsbara båtar närmade sig. Pirater från de mindre båtarna försökte ta sig ombord på Seabourn Spirit. Piraterna öppnade automateld mot fartyget och avfyrade även eld med granatgevär. Besättningen på kryssningsbåten agerade snabbt, uppger AP.

"Minst tre granater"

– Vår besättning agerade som de tränat på och undvek att bli bordade. Skeppet kunde sedan åka ifrån dem och ändra sin kurs, säger Bruce Good, talesman för rederiet Seabourn Cruises.

Han säger att en av de 161 besättningsmännen skadades lindrigt av flygande bråte innan piraterna hade kunnat avisas.

– Min dotter såg piraterna genom fönstret. Det var åtminstone tre granater som träffade skeppet, säger Edith Laird från Seattle som var ombord på skeppet.

– Vår kapten och resten av besättningen gjorde ett fantastiskt jobb att ta oss ur området så snabbt som möjligt. Vi hade ingen aning om att det här skeppet kunde köra så fort som det gjorde, fortsätter hon.

När Seabourn Spirit var på väg från platsen sände ett av piratskeppen ut ett falskt SOS - något som kaptenen valde att ignorera, uppger AP.

Seabourn Spirit har sin bas i USA men kaptenen, maskinchefen och flera andra höga officerare ombord är norrmän, uppger nettavisen.no.

Många kapningsförsök utanför Somalia

Av de 151 passagerarna är de flesta från USA och Australien men det finns också många européer ombord. Seabourn Spirit var på väg Mombasa i Kenya, vilket var målet för en 16 dagar lång kryssning som startade i Egypten. När kaparna slog till samlades passagerarna i ett gemensamhetsutrymme och ingen av dem kom till skada.

– Det finns ingen anledning att tro att det var ett terroristangrepp utan vi tror att motivet var stöld, säger Bruce Good till AP.

Sedan mars i år har 23 försök till kapningar anmälts utanför Somalias kust.

Therese Holmberg