Nya franska kravaller på lördagskvällen

Tionde natten i rad med brinnande bilar

Foto: AFP
Kravallpolis gör sig redo.
NYHETER

Paris

Våldsamheterna tog ny fart på lördagskvällen i flera franska städer, med mordbrandsattacker mot såväl bilar som byggnader. Därmed hade landets tionde natt i rad med kravaller inletts.

Foto: AFP
Sedan kravallnätterna började har fler än 2 000 bilar bränts upp i Frankrike.

Två skolor i Grigny, söder om Paris, sattes i brand, enligt myndigheter i Essone-regionen. En av skolbyggnaderna förstördes till hälften innan elden kom under kontroll. Den andra branden kunde släckas utan större skador.

Enligt myndigheterna i regionen hade även 15 bilar satts i brand.

Samtidigt bröt en kraftig eldsvåda ut på en återvinningsfabrik i samma område. 800 kubikmeter papper gick upp i rök, men räddningstjänsten kunde inte fastställa brandorsaken.

Byggnader attackerades

Även andra byggnader i Parisområdet attackerades av mordbrännare. Ett ungdomscenter i Vuilleneuve-Saint Georges, öster om Paris, sattes i brand, liksom ett gymnasium i Noisy-le-Grand - också det öster om Paris.

I Drancy, nordost om Paris, försökte två ungdomar sätta eld på en lastbil. Men de stoppades av boende i området som senare lämnade över båda två till polisen.

Från staden Toulouse i sydvästra Frankrike kom på lördagskvällen rapporter om 14 mordbränder, varav åtta rörde bilar.

Mindre rörliga grupper

Sedan kravallnätterna började har därmed fler än 2 000 bilar bränts upp i Frankrike, varav 900 under natten till lördagen.

Oroligheterna i de franska städerna, inte minst i de fattigaste Parisförstäderna, har sedan den första kravallnatten ändrat karaktär. Direktkonfrontationerna med polisen har blivit färre. I stället handlar det om mindre, mycket rörliga grupper som anlägger bränder i bilar, varudepåer och skolor.

Inrikesminister Nicolas Sarkozy, liksom vissa röster inom polisen, gör gällande att det övergått i organiserad skadegörelse, men i vilken grad aktionerna är samordnade är det ingen som ännu kunnat svara på.

TT-AFP