Turistkvarter i brand i Paris

Minst 28 bilar brändes i natt mitt bland hotellen

NYHETER

Det franska kravallkaoset har nu nått de centrala delarna av Paris.

Samtidigt sprider sig upploppen till andra delar av Frankrike. I natt brann sammanlagt 1300 bilar över hela landet och 186 personer greps.

Det gör lördagsnatten till den värsta hittills - men inrikesministern varnar för att våldet kommer öka ännu mer under söndagen.

Foto: PRESSENS BILD/AFP
VÅLDET SPRIDER SIG I natt gjorde kravallerna sitt intåg i Paris centrala delar. Mitt bland turisthotellen vid Place de la République brändes fyra bilar som antänts av en brandbomb. Samtidigt spred sig förortsvåldet till allt fler städer i Frankrike.

Tidigare har kravallerna, som pågått sedan den 27 oktober, uteslutande förekommit i de stora städernas förorter.

Men i natt kom de första tecknen på att även centrala Paris kan bli ett slagfält.

Minst 28 bilar brändes i natt upp mitt i turistkvarteren i den franska huvudstaden, uppger polisen enligt nyhetsbyrån AP.

I närheten av Place de la République eldades fyra bilar upp av en slängd brandbomb.

Upploppen organiserade

De spontana vredesattackerna efter två tonåringars död har blivit allt mer organiserade.

Enligt nyhetsbyrån AFP använder ledarna bakom upploppen mobiltelefoner och webbsajter för att kartlägga polisens rörelser och värva nya människor till att delta i kravallerna.

-Mycket av våldet är organiserat. Av exakt vilka kan jag inte säga, då skulle de redan sitta häktade. Men vi ser organiserade aktioner och strategier, säger Yves Bot, chefsåklagare i Paris, till fransk radio.

Den nya taktiken från upploppsledarna har fått våldet att ändra karaktär. Nu har de lättare att undvika polisen och rör sig i mindre, mer rörliga grupper.

Khaddaffi vill hjälpa

Det amerikanska utrikesdepartementet varnade i går sina medborgare som planerar att resa till Paris att vara mycket försiktiga.

I går ringde Libyens ledare Muammar Khaddaffi till Frankrikes president Jacques Chirac och erbjöd sin hjälp för att återställa ordningen.

Enligt den libyska nyhetsbyrån Jana tackade Chirac för vänligheten, men försäkrade Khaddaffi att situationen var under kontroll.

Tidigare artiklar:

Sara Ångström, Johan Edgar