Minst 22 dödade av tornado i USA

Camping med 350 mobila hem förklarat katastrofområde

1 av 3 | Foto: AP
En polisman bland resterna av det som tidigare var 350 bostäder. Tornadon utplånade Eastbrook Mobile Home Park i Evansville i delstaten Indiana.
NYHETER

En tornado drog in över norra Kentucky och Indiana tidigt på söndagsmorgonen, lokal tid.

Minst 22 personer dödades, hundratals hem förstördes och tusentals människor blev utan el.

Tornadon tog mark nära Henderson, Kentucky för att sedan hoppa över Ohio-floden och sedan fortsätta in i Indiana vid tvåtiden natten mot söndag.

22 människor bekräftas ha mist livet i området kring Evansville och över 200 skadades. Av de omkomna miste tio livet när tornadon drog in över en camping för mobila hem. Offer har fortsatt att dras fram ur rasmassorna under hela söndagen. Räddningsmanskap med hundar letar också i rasmassorna efter fler överlevande, uppger CNN.

"Kastade en bil upp i ett träd"

Totalt fanns 350 mobila hem på campingplatsen som blev totalförstörd när tornadon drog fram.

– Vi behandlar campingen som katastrofområde, säger polischefen i Evansville, Eric Williams.

– Jag såg tornadon plocka upp en bil med min familj i, och kasta den upp i ett träd, säger en kvinna som bor på campingen.

Tornadon utvecklade sig i en rad av stormar som snabbt drog öster ut över Ohio-dalen under morgonen. Det drabbade området var cirka 120 meter brett och 30 kilometer långt, rapporterar CNN.

Myndigheterna i de berörda kommunerna deklarerade undantagstillstånd och begärde hjälp från Nationalgardet för att lokalisera och undsätta drabbade människor, uppger TT.

Vittnen berättar för TV-kanalen att tornadon drog fram väldigt snabbt och att de starka vindarna inte varade mer än 15 sekunder.

Få hörde tornadovarning

Den amerikanska nationella väderservicen utfärdade en varning 30 minuter innan Tornadon slog till, men då de flesta låg och sov, var det få som hörsammade varningen.

25 000 personer blev utan el när tornadon drog fram och det har även rapporterats om naturliga gasläckor, uppger AP.

Therese Holmberg