Gick in i lägenhet och tog barn som gisslan

Okänd man hotade med kniv

NYHETER

Två barn togs som gisslan i Östersund efter att en okänd man tagit sig in i lägenheten där de bor.

– Han hotade dem med kniv, säger Östersundpolisens vakthavande befäl Sören Backman.

Dramat började redan klockan åtta på söndagsmorgonen när den 40-årige mannen började bete sig konstigt hemma i lägenheten. Hans flickvän har berättat för polisen att mannen pratade om att han kände sig förföljd och han beväpnade sig med en skruvmejsel, en hammare och en kniv.

– Han drog sedan ut flickvännen ur lägenheten utan att hon hade vare sig ytterkläder eller skor på sig och han hotade henne med kniven, säger Sören Backman.

Gömde sig bakom sätena

När paret kommit ut klev de på en buss. Kvinnan betalade inte för sig utan sprang och gömde sig bakom de bakersta sätena. När busschauffören gick för att kräva in biljettpengarna kunde hon viska att gärningsmannen var beväpnad.

– Hon bad busschauffören att ringa polisen. Han öppnade dörren till bussen så hon kunde fly, då smet gärningsmannen också ut, säger Backman.

Kvinnan kunde springa och sätta sig i skydd och det var då den beväpnade knivmannen valde att kliva in hos en okänd familj som bodde i en lägenhet nära busshållplatsen.

– Där inne fanns två barn i 10-årsåldern och deras mamma. Mannen krävde att polisen skulle komma dit men när vi kom fram trodde han inte att det var riktiga poliser utan ville se dem komma i polisbil, säger Sören Backman.

Hade förföljelsemani

När gärningsmannen blivit säker på att poliserna verkligen var poliser drog han ut de två barnen. Ett av dem lyckades då fly.

– Han sänkte kniven och vi lyckades slita till oss det andra barnet. Sedan grep vi mannen.

Polisen säger att mannen var narkotikapåverkad och att han med största säkerhet fått förföljelsemani på grund av drogerna. Mannen greps vid 14-tiden på söndagseftermiddagen men han var vid 20-tiden ännu i för dåligt skick för att kunna förhöras. Barnen fick inga fysiska skador men fick efter dramats upplösning uppsöka sjukhus tillsammans med sina föräldrar.

Mannen är misstänkt för grovt olaga tvång och hemfridsbrott.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM