”al-Qaida-man värvade i Sverige”

Newsweek: Misstänkt med täcknamnet Maximus söks av amerikansk och brittisk polis

NYHETER

Amerikansk och brittisk polis söker nu, enligt uppgifter i Newsweek, efter en misstänkt al-Qaida-värvare med kodnamnet Maximus. Mannen uppges tidigare ha varit bosatt i Sverige, men ska nu ha flyttat till Bosniens huvudstad Sarajevo.

Enligt amerikanska Newsweeks källor ska denne Maximus via en e-postadress försökt locka europeiska ungdomar att engagera sig i jihad och lämna sina hemländer för Irak.

Angrepp mot Vita Huset

Newsweek berättar också att kontakter förekommit mellan Maximus och tre män som anhållits i London misstänkta för att ha planerat terrorangrepp mot bland annat Vita Huset och Capitolium. Bland männens ägodelar har den brittiska polisen hittat beskrivningar på hur man gör bilbomber och bilder på ett antal officiella byggnader i Washington DC.

Brittiska MI5 i Sarajevo

Nyhetsbyrån Ritzau uppger dessutom att representanter för brittiska underrättelsetjänsten MI5 har besökt Sarajevo för att få upplysningar i fallet Maximus. Inget har dock framkommit som pekar på att den påstådde al-Qaida-värvaren skulle ha något samband med den 18-årige svenske medborgare som gripits i Bosnien misstänkt för terrorism.

På svenska Säpo säger inspektör Jonas Bergman på söndagskvällen till TT att han inte känner till något av det Newsweek uppger och han har inte hört talas om någon Maximus. Inte heller har Säpo något med den gripna 18-åringen i Bosnien att göra.

TT