Barnens saker är fulla av gift

Miljöministern: De kan ge cancer

SHOPPADE MED GREENPEACE Miljöminister Lena Sommestad gick på shoppingtur med dottern Anna och Greenpeaces miljökemist Henrik Pedersen. Vid analys visade det sig att samtliga skolprylar innehöll farliga gifter.
NYHETER

Finns de här varorna i ditt hem?

Släng dem. De kan ge dig och dina barn allvarliga skador.

-Varorna innehåller giftiga ämnen som kan orsaka cancer och hormonrubbningar, säger miljöminister Lena Somme-stad.

Nya tester från Greenpeace visar alarmerande uppgifter. Skadliga kemikalier har hittats i barns skolartiklar, tröjor, parfymer och radioapparater.

-Vi har som konsumenter ingen aning om vad det är vi köper. Vi vet inte vad produkterna innehåller. Det känns mycket oroväckande, säger Lena Sommestad.

Handlade åt dottern

Testet gick ut på att Greenpeace lät fyra miljöministrar i Norden skicka in sina senaste inhandlade varor för analys. Lena Sommestad köpte parfym och skolprylar i Stockholm åt sin dotter. Varorna skickades sedan till miljögiftsexperter. Resultatet visade att alla innehöll någon form av giftigt ämne som kan ge bestående skador.

Rubbar nervsystemet

-Förutom cancer ger ämnena rubbningar på immun- och nervsystemen, säger Jacob Hartmann, miljögiftsexpert på Greenpeace.

Flera välkända märken ingick i testet. Bland annat parfymen Waterfalls, en t-shirt från Helly Hansen och en mp3-spelare från Philips.

Jacob Hartmann säger att syftet med testerna är att visa att EU:s nya kemikalielagstiftning, Reach, inte fungerar.

- Det finns ingen kontroll över vilka kemikalier som används i produkterna. Det finns tusentals av giftiga ämnen i de produkter som finns i affärerna. Och som konsument är man helt ovetande om vilka det är, säger han.

Här är prylarna som testades

Anders Haraldsson