”Fem av mina vänner har våldtagits”

Peter Swartling i Idol-juryn brinner för Vita bandet- kampanjen

NYHETER

Peter Swartling, 40, brinner för Aftonbladets Vita bandet-kampanj.

Juryordföranden i "Idol 2005" har själv sett våldets fasor på nära håll.

- Fem av mina vänner har våldtagits. En av dem var bara en liten flicka när det hände, säger han.

bär vita bandet Hela juryn i "Idol 2005" bar det vita bandet under tv-sändningen i fredags. "Våldtäkt är ett fruktansvärt brott", säger Peter Swartling, till vänster.

Alla medlemmar i den ökända Idol-juryn hade på sig Aftonbladets Vita band under den direktsända delfinalen av "Idol 2005" i TV4 i fredags.

För juryns ordförande, Peter Swartling, känns kampanjen extra viktig. Nu berättar han för Aftonbladet att det fasansfulla våldet mot kvinnor har drabbat flera personer i hans omgivning.

Tröstade sina vänner

- Jag har fem vänner som har våldtagits. En av dem utsattes för flera sexuella övergrepp när hon var en liten flicka. Så jag vet verkligen vilket fruktansvärt brott vi pratar om, säger han.

I flera av fallen fanns Peter Swartling på plats för att trösta sina vänner under den kritiska perioden direkt efter övergreppen.

- Jag har varit med dem precis efteråt och försökt hjälpa dem upp ur krisen så gott det går. Det är naturligtvis väldigt jobbigt och svårt, säger han.

"De borde kastreras"

Peter Swartling är medveten om att sexuella övergrepp alltid lämnar djupa spår i offrets själ.

- Det ger alltid långvariga men. Många av kvinnorna som utsätts får stora problem att fungera senare i livet. Sexuella övergrepp är ett så hemskt brott att det inte finns ord, säger han.

Samtidigt kan han inte dölja sin ilska mot män som utövar våld mot kvinnor.

- Alla våldtäktsmän borde kastreras. Jag vet att man inte borde säga så, men det är så jag känner. Överlag är lagarna för sexualbrott alldeles för mesiga i det här landet, säger han.

Jon Forsling