Björnen högg tag i Magnus

"Jag trodde att det var kört"

Foto: HENRY LUNDHOLM
Kastad som en vante Älgjakten tog en olycklig vändning för Magnus Säfström när en brunbjörn plötsligt gick till attack. Björnen bet sig fast i hans ben och kastade honom som en vante genom luften.
NYHETER

MORA

När bössan klickade trodde Magnus Säfström att det var över.

Björnen hade honom i sitt grepp.

-Han kastade runt mig som en vante. Det enda jag kunde göra var att skydda halsen, berättar han.

Magnus Säfström, 32, hoppades fälla årets sista älg när han i går gav sig ut i skogarna runt Bösjön, tre mil norr om Mora. Det blev ingen älg. I stället fick glasmästaren från Borlänge med sig en jakthistoria han helst hade velat vara utan. I ett skogsparti där det var tätt mellan träden stod den - björnen.

Kom i full fart

-Helt plötsligt, tio meter framför mig reser sig en björn upp på bakbenen. Det sjuka var att jag tänkte, "skjuter jag nu hamnar jag i finkan".

Magnus tog ner bössan och backade några meter i förhoppningen att björnen skulle försvinna åt andra hållet.

-Då viker den ner sig. Och sen kommer han i full fart mot mig. Jag sköt ett skott. Och ett till. Vid den sista smällen var björnen en-två meter ifrån mig.

-Sen for jag omkull.

Björnen tog sikte på Magnus ben. Trots att björnen kastade Magnus fram och tillbaka som en vante efter marken hade han sinnesnärvaro nog att försöka ladda om älgstudsaren.

Han satte bössan mot björnens bröst och tryckte av.

-Den klickade. Sen tänkte jag bara på att försöka skydda halsen, för då var han över mig. Då trodde jag att det var kört, innan dess hade jag inte hunnit bli rädd.

Då, när det såg som dyst-rast ut, lufsade björnen i väg. Magnus Säfström sprang ett par hundra meter åt andra hållet innan han vågade ropa efter hjälp. Kommunikationsradion hade björnen slagit sönder.

Åtta bett

Åtta bett i benen och 40 stygn senare tror Magnus att han lever tack vare de skott han fick i väg.

-Björnen är nog ganska illa däran. Normalt sett hade han klarat att bita av benen på mig. Jag är väldigt glad att jag ligger här i kväll, säger han och pekar på sjuksängen på Mora lasarett.

Den traumatiska händelsen har inte förändrat hans inställning till björnar.

-Det är ett mäktigt djur. Jag hade otur och måste ha råkat ut för en extremt grinig björn.

Övriga medlemmar i jaktlaget fortsatte efter samråd med polisen att söka efter den skadskjutna björnen.

Letandet fick avbrytas vid mörkrets inbrott, men återupptas i dag.

Andra kända björnattacker

Jens Kärrman