Fujimori gripen i Chile

NYHETER

Santiago/Lima

Perus expresident Alberto Fujimori greps i Chile tidigt på måndagen bara timmar efter det att han överraskande hade anlänt till landet, uppgav Perus utrikesminister Oscar Maurtua.

- De chilenska domstolarna har utfärdat en häktningsorder på Alberto Fujimori efter en begäran från Peru. . .han har gripits, sade Maurtua vid en presskonferens i Perus huvudstad Lima.

Polisen ska ha gripit Fujimori på hans hotell och sedan fört bort honom. Det är oklart vart han fördes, rapporterar Reuters.

Fujimori är efterlyst i både Peru och internationellt för korruption och brott mot människorätten.

Fujimori sade vid sin ankomst sent på söndagskvällen att han planerade att stanna i Chile en tid för att sedan återvända till Peru för att hålla sitt "löfte till stora delar av det peruanska folket" om att "kandidera i det peruanska presidentvalet 2006".

Ursprungligen hävdade den chilenska Interpolchefen Maria Elena Gomez att den häktningsorder som tidigare utfärdats för Fujimori inte "är juridiskt giltig" i Chile och föreslog att länderna reder ut problemen på diplomatisk väg.

I Lima kallade president Alejandro Toledo regeringen till krismöte för att diskutera situationen, och en överenskommelse verkar sedan ha slutits mellan Peru och Chile.

Fujimori var Perus president från 1990 till 2000 då han flydde landet och avgick via ett fax från ett hotell i Tokyo. Sedan dess har han bott i Japan, där han som barn till japanska utvandrare har medborgarskap.

TT-AFP