Djurkadaver - i läpparna?

Natacha Peyre: Det låter äckligt

NYHETER

Slaktrester kan tillåtas i kollagen, ett ämne som är populärt vid läppförstoring.

I Storbritannien utreds nu misstanken att ämnet kan sprida den mänskliga varianten av galna ko-sjukan.

– Det låter äckligt och farligt, säger dokusåpastjärnan Natacha Peyre.

Foto: Casper Hedberg
Natacha Peyre har inte använt kollagen när hon förstorat läpparna - och tänker inte göra det heller.

Förstorade läppar och förhöjda kindknotor är två av de skönhetsoperationer som blivit allt vanligare. Och injektioner av ämnet kollagen, ett protein som finns i bland annat ko- och människohud, är en av de vanligaste metoderna vid dessa operationer.

”Inte så fåfäng”

Nu vill EU-kommissionen att rester från döda djur ska få användas vid framställningen av kollagen, skriver Svenska Dagbladet.

Dokusåpastjärnan Natacha Peyre har använt sig av ett annat preparat när hon förstorat läpparna. Men hon känner väl till att kollagen används i branschen.

Efter larmet om kadaverrester i kollagen tänker hon undvika ämnet även i framtiden.

– Absolut. Jag vill inte få galna ko-sjukan, så fåfäng är jag inte säger Natacha.

Ny smittoväg?

Hittills har kollagen omfattats av det kontrollprogram som togs fram för att förhindra spridningen av galna ko-sjukan - men nu vill EU-kommissionen undanta kollagen och andra liknande preparat från kontrollprogrammet.

I Storbritannien utreds nu misstanken att just läppförstoringar kan bli en ny väg för smittan i dess mänskliga variant, den dödliga Creutzfeld Jakobs. Bakom misstanken ligger det brittiska hälsodepartementets vetenskapliga expertgrupp för mikrobiologisk säkerhet, som tidigare i år skrev i en rapport att det kunde finnas en sådan smittorisk.

Långtidsverkande

– Jag ska titta närmare på deras arbete. Hälsoeffekterna av kollagen är intressanta eftersom ämnet är långtidsverkande, säger Gert Bruse, expert på Läkemedelsverket, till SvD.

Tidigare i samma ämne

Mia Carron