Nytt fall av fågelvirus i Ryssland

NYHETER

Moskva/Genève

Ett nytt fall av det dödliga fågelviruset H5N1 har påträffats i Ryssland. På måndagen inleddes en internationell konferens om fågelsjukan i Genève.

I förra veckan hittades tolv döda fåglar i en by i Uralbergen nära Tjeljabinsk. En av fåglarna undersöktes och visade sig bära på den dödliga formen av fågelvirus, uppger ryska myndigheter.

Flera andra fall av fågelsjukan har påträffats i området, liksom i Rumänien och Turkiet. I Sydostasien har sjukdomen krävt minst 63 människoliv de senaste åren, och på måndagen samlades expertisen i Genève för att diskutera vad som kan bli ett världsomspännande hot.

Globalt sett är det är det dock fåglarna som har råkat värst ut hittills. Sedan epidemin utbröt har 150 miljoner fåglar nödslaktats av rädsla för smittspridning, sade Världshälsoorganisationens chef Lee Jong-Wook, och tillade att smittan har redan kostat världen tio miljarder dollar.

Lee konstaterade att en global influensaepidemi förr eller senare kommer att slå till igen - orsakad av fågelsjukan eller någon annan smitta. Följderna kan bli katastrofala i denna tid då folk flyger kors och tvärs över världen och snabbt kan sprida smittan vidare.

- Om vi står oförberedda kommer nästa pandemi att orsaka enormt mänskligt lidande, sade Lee Jong-Wook.

TT-AFP