Pengarna på väg att ta slut

… och i framtiden kan bankomaterna försvinna helt

Foto: KRISTER HANSSON
NYHETER

I dag på måndagen tar pengarna slut i nästan alla automater i Stockholmsområdet.

Enligt bevakningsföretaget Securitas var omkring 70 procent av bankomaterna tömda på söndagen.

Det senaste värdetransportrånet kan ha blivit början till en total avveckling av bankomaterna.

Arbetsmiljöverket beslutade efter rånet mot en värdetransport i Bohuslän om generellt stopp för värdetransporter i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i delar av Dalarnas, Västmanlands och Örebro län.

Idag på måndagen ska myndigheten ta förnyad ställning i frågan.

Trots att kortköpen ökat med 15 till 20 procent i helgen har alltså kontanterna tagit slut i de flesta bankomaterna, enligt bevakningsföretaget Securitas uppgifter till tidningen Stockholm City.

Minuten har pengar kvar

Föreningssparbankens Jesper Berggren håller inte med om att pengarna är slut i så många automater som Securitas uppger.

- För vår del stämmer det inte. I Stockholm ser vi att nio av tio Minuten fortfarande har pengar kvar. I Skåne och Göteborgstrakten är det större problem, cirka 25 procent är tomma, säger han till aftonbladet.se.

Systemet med kontanter som måste forslas fram och tillbaka är för sårbart.

Det anser Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund. Till tidningen Metro säger han att han är övertygad om att uttagsautomaterna kommer att försvinna.

- Skulle man ha möjlighet att ha kontantuttag i butikerna skulle rånrisken försvinna, säger han till aftonbladet.se.

Med ett sådant system skulle butikerna inte behöva oroa sig för att de har för mycket kontanter.

"Kontanter kommer alltid att behövas"

- En vanlig butik som börjar med en dagskassa på 1 500 har fått in ungefär 20 000 på kvällen. Hälften av det är på kort, hälften i kontanter. Om kunderna då skulle kunna plocka ut pengar på sina kort skulle butiken bara ha några tusen kvar i kontanter.

Enligt Dick Malmlund är det bara bevakningsföretagen som tjänar på att bankomaterna blir kvar.

Jesper Berggren på Föreningssparbanken är positiv till tanken att affärerna till viss del skulle kunna ersätta uttagsautomaterna.

- I princip håller vi med. I den bästa av världar skulle lokala kretslopp kunna uppstå. Men det kommer alltid att finnas någon som behöver kontanter på udda tider när butikerna är stängda.

Möte idag för att få fram pengarna

Idag klockan ett ska Transportarbetareförbundet, Arbetsmiljöverket och bevakningsföretagen träffas för att diskutera den akuta situationen med tomma bankomater.

Bevakningsbolagen Securitas och Falck ska komma in med nya bedömningar av riskerna för anställda som utför värdetransporter.

- Det enda som gäller nu är att bevakningsföretagen presenterar en trovärdig lösning för hur transporterna ska gå till i fortsättningen, säger Dick Malmlund.

- De kanske har trott att det här bara skulle vara över helgen. Men det kommer att fortsätta till vi får se en lösning som verkligen påverkar rånarnas beslut om att begå rån.

Hur kan en sådan lösning se ut?

- Mindre volymer och helt slutna system, med infärgning av sedlarna vid en sprängning.

Efter helgen har många butiker och särskilt varuhus stora kontantkassor.

Är det problem med säkerheten för dem nu?

- Nej, inte ännu. Vi har manuell bevakning och många har tidlås. Riktigt stora rån tar månader att planera så det är också en räddning nu.

Simone Söderhjelm