Planerad terrorattack i Australien uppges ha stoppats

15 personer greps i Sydney och Melbourne

Foto: MARK BAKER/AP
Sex av de 15 terrormisstänkta greps i en lägenhet i västra Sydney tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid.
NYHETER

Sydney

I sista stund har en storskalig terrorattack förhindrats i Australien, uppgav myndigheterna på tisdagsmorgonen lokal tid, bara timmar efter det att oppositionen anklagat regeringen för skrämseltaktik om terrorismen.

– Jag är övertygad om att vi har stoppat vad jag skulle kalla de sista stadiet (av planeringen) av en storskalig terroristattack, sade Ken Moroney, polischef i delstaten New South Wales till mediebolaget ABC.

15 personer har gripits i härvan, sex i Sydney och nio i Melbourne, sade Moroney, och tillade att mer detaljer kommer när de 15 framträder i domstol senare under tisdagen.

Tidigare hade oppositionen uttryckt skepsis kring regeringens planer på att sätta in militär i händelse av en terrorattack och varningen för bara några dagar sedan om ett inte närmare beskrivet terrorhot.

Premiärminister John Howard ägnar sig åt en skrämselkampanj för att avleda uppmärksamheten från de kontroversiella ändringar av arbetsmarknadslagarna som regeringen vill driva igenom, hävdar oppositionen.

Lagändringar

– Nu har vi två gånger sett regeringen spela ut terrorkortet för att uppamma stöd för sina åtgärder – och se till att det inte blir förhållandena på arbetsmarknaden som hamnar på tidningarnas förstasidor, sade Kerry Nettle, senator för De gröna.

Howards varning för ett terrorhot, om vilket han i förra veckan inte ville yppa några detaljer, och ändringarna i terroristlagen som presenterades förra veckan har överskuggat parlamentsdebatten om arbetsmarknadsreformer. De är huvudnumret på Howards agenda för den fjärde ämbetsperioden, men väljarna uppskattar dem inte.

”Sluta leka”

– Det börjar bli dags för regeringen att sluta leka politik med rikets säkerhet, för den är allvarligt talat alldeles för viktig, sade Labourpolitikern Anthony Albanese.

Regeringen har absolut ingen anledning att skrämmas, sade utrikesminister Alexander Downer i en tv-intervju på måndagen.

– Men vi måste göra vårt jobb, tillade han och betonade att medborgarnas säkerhet är regeringens främsta plikt.

Försvarsminister Robert Hill meddelade i helgen att han vill att det före Samväldesspelen i Melbourne i mars ska finnas en lag som tillåter myndigheterna att sätta in militär med rätt att skjuta för att döda i händelse av terroristangrepp.

TT-Reuters