Belinda Olsson: Vi måste flytta fokus från offer till gärningsmän

NYHETER

Jag har fått väldigt många mejl från läsare som beskyller media för att mörklägga den stora SANNINGEN: Det är invandrare som våldtar.

Tyvärr har de flesta mejlen en ton av "kör ut dem" som gör att man inte kan diskutera på en okej nivå. Men det finns också de som skriver som bara vill diskutera det faktum att invandrare är överrepresenterade vad gäller våldsbrott överhuvudtaget.

Jag tycker personligen att det var längesedan medierna slutade "mörklägga" någonting rörande det ämnet. Men visst är tonen fortfarande försiktig. Men det har också sin förklaring.

Vi vill inte spä på mytbilden att alla våldtäktsmän är invandrare. För det är bullshit. Alternativet är dessutom absurt. Ska vi bli förvånade varje gång en svenneman våldtar? Som att oj, det här går ju inte, svenska män våldtar inte.

Dessutom för inte BRÅ statstik över etnicitet vad gäller olika brott. Däremot gör man djupanalyser utifrån fällande domar. Men då kommer nästa problematik in. Är det fler invandrare än svennar som åker fast och därför kan dömas, eller är det vanligare att fallen där förövaren har invandrarbakgrund leder till rättegång och fällande dom, medan utredningar med svennar läggs ner? Det är faktiskt inte helt enkelt.

Men just därför ska det så klart beskrivas, diskuteras och debatteras. I Aftonbladet sker det i dag, som ni kanske lagt märke till.

Det som är viktigt är så klart att få fram så mycket kunskap som möjligt om vilka förövarna är. Det är viktigare än att bara gotta oss i detaljerna kring varje våldtäkt som blir omskriven i det här landet. För jo, det är vi i medierna bra på. Beskriva detaljerna.

Istället borde vi fokusera på förövarna. Vi ska diskutera förövarnas kvinnosyn men också bakgrund. Men det kan och ska inte bara vara mediernas roll. Det måste komma från dem som besitter kunskapen, Brottsförebyggande rådet, polisen, forskare.

Själv är jag trött på snacket om att den som våldtar kan vara precis vem som helst. Det är kontraproduktivt att lansera den bilden. Visst, det finns ingen mall, ingen stereotyp. Men alla män våldtar inte. Det måste vi också snacka om.

Sedan tycker jag att det är konstigt när Aftonbladet beskylls för att spä på rädslan. Det är en gnällighet i det där resonemanget som gör mig tokig.

Jag behöver inte spä på något. Nä, rädslan står inte i proportion till antalet anmälda utomhusöverfall. Men brottet är å andra sidan så kränkande att det räcker om en tjej blev våldtagen en enda gång i parken där jag bor för att jag aldrig mer ska sätta min fot där när solen gått ner. Medan folk flyttar till villa hela tiden trots att det är stor risk för inbrott.

Dessutom ökar utomhusvåldtäkterna. Att inte belysa det vore tjänstefel tycker jag. Den här frågan förtjänar allt fokus och det känns kul att så många läsare också tycker det. Vi är många som bryr oss.

Men fokus måste sakta men säkert flyttas från offret till förövaren. För den största mörkläggningen har faktiskt varit att inte skriva om männen alls. Den ansiktslösa våldtäktsmannen börjar kännas antik.

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM