Filip tvingades åka till skolan med rattfyllo

NYHETER

I taxin satt en åttaårig utvecklingsstörd pojke på väg till skolan.

Då stoppades chauffören - och blåste för rattfylla i alkometern.

-Det chauffören har gjort är oförlåtligt, säger Mia Emilsson, pojkens mamma.

Foto: URBAN ANDERSSON
"OFÖRLÅTLIGT" -Chauffören har kört Filip varje morgon i ett års tid, jag undrar om han kört onykter flera gånger, säger Mia Emilsson, Filips mamma. Varför har inte alla yrkeschaufförer alkolås i bilarna?

Sedan ett år tillbaka har samme taxichaufför hämtat Filip kvart över sju hemma i Rosersberg, norr om Stockholm. De kör sedan 1,5 mil till Centralskolan i Märsta. Dit brukar de komma 07.55.

Fast för rattfylla

I går morse - när klockan var 08.30 - ringde assistenten från skolan till Mia och frågade efter Filip.

-Jag blev jätterädd och ringde genast till taxichaufförens mobil och frågade om han hade fått problem med bilen.

-Han svarade att han satt i en polisbuss och hade åkt fast för rattfylla, säger Mia Emilsson. Jag blev chockad, rädd och arg samtidigt.

Filip, som inte kan prata, satt i taxin i en timme i poliskontrollen innan han fick åka till skolan med en annan chaufför. Varken skolan eller Mia Emilsson, som alltid är anträffbar, kontaktades av taxibolaget.

Måste kunna lita på folk

-Har man ett handikappat barn måste man kunna lita till 100 procent på människor som hjälper till. Jag lämnar mitt barns liv i deras händer.

-Filip, som har en störning på lillhjärnan, kan inte berätta hur han reagerat, om han varit rädd och ledsen när chauffören fastnade i poliskontrollen.

I dag kommer Filip att hämtas av en annan chaufför:

-Det är jättejobbigt. Om det kommer olika chaufförer kan Filip tokvägra att åka till skolan. Han behöver lugn och rutiner, säger Mia Emilsson.

Skriver avtal med alla

Hos taxibolaget känner man till händelsen, men uppger att de inte fått resultaten från de prover som skulle tas på polisstationen.

-Vi tar avstånd från händelsen och hoppas att polisens slutresultat är negativt. Chauffören är en underleverantör till oss. Vi har inget personalansvar, vi skriver avtal med alla, säger taxibolagets marknadsansvarige.

Taxichauffören har inte varit anträffbar för en kommentar.

Fotnot: Gränsen för rattfylla går vid 0,2 promille.

Ulla-Lene Österholm