17 gripna för terrorbrott

1 av 3 | Foto: getty images
Fotografer från media försökte ta bilder av de misstänkta när de fördes inför domstol på tisdagen.
NYHETER

Sydney

Australiska myndigheter grep på tisdagen 17 personer i Sydney och Melbourne misstänkta för att ha planerat en terrorattack.

En man sköts ihjäl i Sydney i samband med tillslagen.

Gripandena skedde mindre än en vecka efter att parlamentet antagit hårdare antiterrorlagar.

En man sköts till döds i samband med razziorna i Sydney och polisens bombgrupp undersökte en ryggsäck i området. Den frispråkige muslimske religiöse ledaren Abu Bakr, som uttryckt sitt stöd för al-Qaidaledaren Usama bin Ladin, fanns bland de gripna i Melbourne.

Premiärminister John Howard sade förra veckan att Australien fått underrättelseuppgifter om ett terroristhot och gjorde ett tillägg i antiterrorlagstiftningen som underlättar för polisen att gripa misstänkta.

Storskalig attack

I sista stund har en storskalig terrorattack förhindrats i Australien, uppgav myndigheterna på tisdagsmorgonen lokal tid, bara timmar efter det att oppositionen anklagat regeringen för skrämseltaktik om terrorismen.

Tidigare hade oppositionen uttryckt skepsis kring regeringens planer på att sätta in militär i händelse av en terrorattack och varningen för bara några dagar sedan om ett inte närmare beskrivet terrorhot.

Premiärminister John Howard ägnar sig åt en skrämselkampanj för att avleda uppmärksamheten från de kontroversiella ändringar av arbetsmarknadslagarna som regeringen vill driva igenom, hävdar oppositionen.

TT-Reuters