De satte sig – på sin elev

Knutbymedlemmarna åtalas för misshandel av två skolbarn

Foto: urban andersson
"VI STÅR FÖR VAD VI GJORT" I morgon står läraren Åsa Grimborg och elevassistenten Samuel Frankner inför Uppsala tingsrätt – åtalade för misshandel och olaga frihetsberövande. Bland annat misstänks de för att ha tryckt ner en elev på golvet på skoltoaletten och hållit fast hans armar och ben. ”En lärare måste våga vara vuxen och visa vägen”, säger Åsa Grimborg.
NYHETER

KNUTBY

Två medlemmar i Knutby församling åtalas för att ha misshandlat två skolbarn.

Nu väljer Samuel Frankner och Åsa Grimborg att träda fram.

– Vi står för vad vi har gjort. Allt skedde i samråd med rektor och föräldrar, säger de.

I morgon börjar rättegången i Uppsala tingsrätt.

Samuel Frankner var polisens huvudvittne i mordutredningen i Knutby 2004. Han hittade både den skottskadade Daniel Linde och den mördade pastorsfrun Alexandra Fossmo.

Nu är han själv åtalad för att vid två tillfällen under 2003 ha misshandlat två elever på elva respektive tolv år.

Kastade snöboll

Enligt åklagaren har han tillsammans med Åsa Grimborg låst in sig på en skoltoalett med en elev, satt sig på eleven och hållit fast hans armar och ben.

Samuel Frankner är även misstänkt för att ha kastat eller tryckt flera hårda snöbollar i ansiktet på en annan elev.

Åsa Grimborg var klasslärare och Samuel Frankner elevassistent på skolan. Nu känner de sig svikna av rektorn som uppmuntrade dem att lugna och vid behov hålla fast eleverna när de fick sina utbrott.

När trycket från vissa lärare blev för starkt vände rektorn helt. De lärare och elevassistenter på skolan som tillhörde församlingen kritiserades för att vara för hårdhänta mot eleverna.

– Vi har absolut inte agat någon, men inte heller dragit oss för att lösa konflikter där det behövts. En lärare måste våga vara vuxen och visa vägen. Det har ingenting med vår tro att göra, säger Åsa Grimborg.

”En sista utväg”

Samuel säger att vissa ele­ver kunde bli väldigt våldsamma.

Hur kan det vara en bra metod att två vuxna personer sitter på en elvaårig pojke?

– Det är en absolut sista utväg för att skydda eleven från att skada sig själv och andra. Till slut blir de avslappnade i kroppen och då kan man fortsätta samtalet på ett lugnt sätt, säger Samuel Frankner.

Efter mordet i Knutby fick alla församlingsmedlemmar utom en sluta på skolan. Åsa Grimborg har tillsammans med Åsa Waldaus syster anmält skolan till Arbetsdomstolen för förflyttning på felaktiga grunder.

Bad för de åtalade

Knutby församling står enade bakom medlemmarnas agerande i skolan.

I söndags avslutades gudstjänsten med en bön för Sa­muel och Åsa att Gud skulle närvara i Uppsala tingsrätt så att ”sanningen kommer fram”.

Församlingen är övertygad om att rättegången aldrig blivit av om de misstänkta inte tillhört Knutby Filadelfia.

– Polisanmälan är grundlös och orättvis, säger Åsa ”Kristi brud” Waldau till Aftonbladet.

Patrik Waldau jämför med en incident när han själv var elev på Knutby skola.

– Jag fick en snyting av en lärare vilket var hemskt. Men eftersom han var vänlig efteråt fick det effekten att jag förstod var gränsen gick. Det är inget negativt för mig i dag.

”Fler lär bli fällda”

Församlingen tycker att debatten borde handla om att lärare vänder sig bort, istället för att ingripa, av rädsla för att bli anmälda.

– Om det blir en fällande dom skulle många fler lärare bli fällda för samma sak, säger Kim Wincent som var dataansvarig på skolan när de båda händelserna ägde rum.

– Du måste kunna ta i ett barn fysiskt för att få stopp på det.

Skolans rektor under den aktuella tidsperioden avböjer att kommentera händelserna.

Rättegången börjar i morgon.

Morddramat som satte Knutby på kartan

Det räckte inte med Sveriges kanske mest kända mord. Nu skakas lilla Knutby i Uppland av en ny skandal – och mer våld. Pingstförsamlingen anklagas för att ha styrt by­skolan med järnhand. – Ledordet var lydnad. De skulle ta över skolan, säger läraren Eva Rindestad.

Malin Nord

ARTIKELN HANDLAR OM