Tar med sig mobilen i graven

NYHETER

Irländarna älskar sina mobiltelefoner - så mycket att allt fler väljer att ta nallen med sig i graven.

- En del är till och med så vidskepliga att de insisterar på att telefonen ska vara avslagen, så att det finns batteri kvar när den döda vaknar och sätter på telefonen, säger begravnings- entrepenören Keith Massey.

Mobiltelefoner blir allt vanligare bland minnessaker som läggs i kistan.

94 procent av Irlands unga äger en mobiltelefon. Många rankar den också som sin allra käraste ägodel, vilket inte ens begravningsentrepenörerna har kunnat undgå.

Mobilkärleken har oväntat satt ny prägel på en gammal begravningstradition.

Vill inte höra signal från kistan

- Irländare brukar lägga minnessaker i kistan. Nu för tiden har det börjat dyka upp mobiltelefoner, säger begravningsentrepenören Peter Flanagan i Dublin, till nyhetsbyrån AFP.

För trevlighets skull brukar brukar han be de anhöriga att stänga av de dödas nallar, eller ställa dem i tyst läge.

- Självklart vill ingen ha en ringande telefon i kistan under en begravning, säger han.

En annan begravningsentrepenör, Keith Massey, har också lagt märke till trenden och han ser flera orsaker till att den är vanlig bland just unga.

Telefonerna stor del av ungas liv

- När en ung person dör är det ofta väldigt upprörande, till skillnad från när en gammal människa dör, och särskilt svårt är det för vännerna till unga som dör. De vet inte hur de ska hantera situationen. Det händer att de fyller hela kistan med personliga tillhörigheter, och där blir mobiltelefonerna allt vanligare. Telefonerna är ju en stor del i deras liv nu för tiden, speciellt för unga tjejer, säger han.

Massey berättar också om anhöriga som har begravt telefoner trots att den dödas kropp varit paketerad, utifall att personen skulle vakna och på något sätt lyckas ta sig ut ur emballaget.

- Det händer, trots att chansen att kroppen tas upp i rymden av rymdvarelser är större, säger han.

Karin Henriksson, AFP