No more Fucking Åmål

NYHETER

Åmål, hålan som genom Lukas Moodysons hyllade ungdomsfilm gav alla hålor ett ansikte, har plötsligt utsetts till världens näst bästa småstad.

Dalslandsmetropolen kom i går tvåa i tävlingen ”The International Awards for Liveable Communities”, där städer från hela världen tävlar om att vara bäst på att skapa samhällen med goda levnadsförhållanden.

Åmål tävlade i kategorin städer med mindre än 20 000 invånare.

Ska ni inte vara fucking Åmål längre?

- Nja, det kan vi väl vara. Filmen har ju betytt väldigt mycket för oss, och satt oss på kartan. Framförallt bland unga, men det kommer nog det här priset också att göra på sikt, säger kommunens utvecklingschef Jan-Erik Lundin.

Hur fick ni juryn på fall?

- Vi visade filmer från Åmål. De fick se att vi har en fin stadsmiljö med laxar som hoppar i ån mitt centrum, och en god social miljö.

- Det är gött att leva här, människor har möjlighet att påverka och känna delaktighet. Här finns allt man behöver, även om många unga längtar bort under några år. Men många kommer faktiskt tillbaka också.

En av de ungdomar som inte hunnit flytta från Åmål ännu är 18-årige Jesper Lundh, som går samhällsprogrammet på Karlbergskolan.

Är Åmål näst bäst, eller en vanlig håla?

- Stan är faktiskt väldigt mysig, men för unga finns inte mycket att göra här.

- De flesta jag känner idrottar och håller på med musik, och festar mycket. Man träffas hemma hos folk, det är bäst. Vill man gå ut på riktigt måste man åka till Säffle eller Karlstad.

Segrare i Åmåls tävlingsklass blev nord-irländska Dungannon, som föll juryn med samhälls- och miljövetare allra bäst på läppen.

Karin Henriksson