"Polisen sa att de inte hade tid"

Stressade poliser och utredningar som läggs ner - läsarna rasar mot rättsapparaten

NYHETER

En läsare i Göteborg satt i telefonkö i 35 minuter när han ringde 112.

Sedan svarade en polis i andra änden av landet.

Ofta handlar det om småbrott - vardagsmat för polisen men en chock för den som drabbas.

Här är några av läsarnas många berättelser om vad som hände när de anmälde ett vardagsbrott.

David Björkbom kom hem och upptäckte att hans bostad blivit vandaliserad vid ett inbrott.

- När jag ringer till polisen 112 så ställs jag i en telefonkö där en automatisk röst säger "Du är nu placerad i kö, var god dröj". Efter någon minut kommer rösten tillbaka och säger "Vid pågående brott tryck 1". Då tänkte jag att vad är nu detta? Vad händer härnäst...? "Om du blir dödad med en Yxa tryck 3”?

Hamnade i Skåne

Han satt i telefonkö i 35 minuter innan någon svarade.

- Sedan blev jag uppkopplad i en växel i Skåne. Då sa dom att dom skulle koppla mig till Göteborg men då hamnade jag i Mölndal istället - efter 40 minuter!

- Det första han säger när jag förklarat min situation är "Kan du ringa imorgon? Vi har inte tid ikväll" , berättar David besviket.

- Nu har det gått två månader och jag har sökt hon som har hand om ärendet i tre veckor eftersom hon inte har kontaktat mig. Jag fick för första gången kontakt med henne i fredags förra veckan, då bemöts jag av kommentaren "Jaså, det ärendet har jag inte ens tittat på än. Det är inget som är av prioritet för min del". Då blir jag förbannad.

"Mamma gjorde utredningen"

Jan Börjesson anmälde ett bedrägeri på en handelssajt för två år sedan.

- Jag sitter och väntar på att dom ska göra någonting. Jag kontaktade polisen för cirka ett år sedan för att skynda på utredningen och jag väntar fortfarande, utan resultat, berättar han.

Signaturen Jenna hittade både stöldgodset i en pantaffär och tydliga spår efter tjuvarna hemma.

- Men polisen har ändå inte gjort något åt saken. Det är skam! Man är ju inte säker längre. Min mamma har gjort halva utredningen och de gör ändå ingenting. Varför hjälper de inte oss, undrar Jenna.

Film på tjuven hjälpte inte

Signaturen Josef hade inbrott i sin affär och lyckades filma tjuvarna. Men det hjälpte inte.

- Polisen har fått en cd med filmen. Efter en vecka har de lagt ner allt, berättar han besviket.

Att gärningsmannen var känd och lätt att hitta hjälpte inte den familj som drabbades av stöld.

- Jag blev bestulen på min mobiltelefon av min grannes son. Räkningen var på 4200 kronor. Polisen brydde inte ens om att kalla honom till förhör trots vittne och bevis, berättar signaturen LW.

- Efter sex månader lades ärendet ner utan att man ens meddelade oss. Men nu har överåklagaren beordrat en ny förundersökning.

Vissa bryr sig inte ens om att anmäla brott längre:

- Tre inbrott har vi varit utsatta för. Det senaste (sista?) anmälde vi inte eftersom det ändå inte medför någon hjälp utan bara statistikarbete för polisen. Det klarar vi oss utan, berättar signaturen Essge.

"Ge dom en stjärna"

Polisen ska ändå ha en stjärna i himlen, tycker signaturen Linda.

Hon utsattes för brott och önskar att alla i samma situation fick den hjälp hon fått.

- Utan polisen hade jag inte klarat att gå vidare med min anmälan. Varje steg dom tog fick jag veta. Dom förklarade varför dom ställde obehagliga frågor och sånt, berättar Linda.

- Jag har fått prata av mig och undra och ingen har visat någonting negativt mot mig. De har verkligen lyssnat. En av poliserna som utredde det vart min räddande ängel.

- Jag hade aldrig träffat henne förut, bara pratat med henne i telefonen. Hon bara höll om mig och lät mig gråta. Har aldrig känt ett sådant förtroende för någon. Hon pushade mig att gå igenom det och hon peppade mig inne i rättssalen genom att bara vara där.

Linda har fortfarande kontakt med polisen.

- Synd att inte alla får det bemötandet. Men det finns dom som får det. Jag är ett levande bevis på det.

Läs också:

Caroline Olsson