Utegångsförbud införs i kväll

Undantagslag i delar av Frankrike

Foto: VINCENT KESSLER /REUTERS
Efter tolv dygn av oroligheter beslutade franska regeringen att införa undantagstillstånd. Under tisdagsnatten sattes över 800 bilar i brand.
NYHETER

Paris

Den franska regeringen beslutade på tisdagen att införa undantagstillstånd för att sätta stopp för våldet i förorterna.

Men nya oroligheter tog ändå fart på kvällen.

President Jacques Chiracs regering aktiverade en undantagslag som kom till 1955, under Algerietkriget.

Och knappt var regeringens beslut klart förrän myndigheterna i Amiens utlyste utegångsförbud. Beslutet innebär också att bensin inte får säljas till minderåriga – ett försök att försvåra brandbombstillverkning.

Det ska i fortsättningen gälla klockan 22–06 för personer under 16 år som inte rör sig ute i vuxnas sällskap. Men eftersom regeringsbeslutet inte trädde i kraft förrän midnatt mot onsdagen kunde utegångsförbudet börja gälla först då.

Men politikernas upptrappade ton gjorde ingen nytta. Vid 21.30-tiden räknade polisen redan till 76 antända bilar och 57 gripna runtom i landet.

– För tillfället ser inledningen av natten lite lugnare ut än inledningen av i går natt, sade dock en polistalesman till medierna.

Ovanlig åtgärd

Chiracregeringens åtgärd är mycket ovanlig. Efter Algerietkrigets slut har lagen bara använts en enda gång, i Nya Kaledonien 1984.

Lagen innebär först och främst att myndigheterna på länsnivå får rätt att införa utegångsförbud. Den ger även utvidgad rätt till husrannsakan.

– Husrannsakan kommer att vara möjlig varje gång vi har misstankar om vapeninnehav, sade inrikesminister Nicolas Sarkozy.

Regeringen kan bara aktivera 1955 års undantagslag i tolv dagar, därefter måste parlamentet rösta igenom en förlängning.

Åtgärden möter kritik, i synnerhet från vänster.

– Det ger uppfattningen att vi befinner oss i en situation där det pågår någon form av inbördeskrig, sade miljöpartiets Noël Mamère till tv-kanalen France2.

Tidigare kulturministern Jack Lang, en av Socialistpartiets förgrundsgestalter, oroar sig också.

– Är det nödvändigt att använda den här arsenalen som är knuten till kolonialkrigen i kvarter där kolonialismens barn och barnbarn bor? frågade Lang.

Brutalt budskap

Tidningen Le Monde var upprörd av samma skäl. ”Att gräva fram en lag från 1955, det är att skicka ett förbluffande brutalt budskap till de unga i förorterna: efter 50 år har Frankrike för avsikt att behandla dem på samma sätt som deras far- och morföräldrar”, skrev tidningen.

Villepin försvarade på eftermiddagen regeringens beslut i nationalförsamlingen, men han skyllde en del av den ”sociala obalansen” på illegal invandring.

Chirac fortsätter att hålla sig i bakgrunden. Bara en gång, i söndags, har Chirac uttalat sig offentligt sedan oroligheterna började för snart två veckor sedan. Märkligt, tycker många bedömare. Chirac är känd för sina högtidliga tv-tal till nationen.

– Presidentens frånvaro är anmärkningsvärd med tanke på vad vi går igenom, sade François Bayrou, ledare för det mindre högerpartiet UDF.

Han ironiserade över att Chirac gick till val 1995 på löftet att minska de sociala klyftorna och att han vann på nytt 2002 när han lovade att få bukt med våld och kriminalitet.

Lagen om undantagstillstånd

Torun Börtz/TT