Daghem och skolor brann i natt

Våldsamheterna fortsatte för tofte natten

NYHETER

Över 800 bilar brann i Frankrike i natt.

En sporthall, ett daghem och två skolor brann ner.

Premiärminister de Villepin föreslår nu utegångsförbud i förorterna.

Foto: REUTERS
tolv Dygns UPPLOPP Ungdomar stack en förortsbuss och flera bilar i Reynerie, nära Toulouse i sydvästra Frankrike, i brand i går.

Flera bilar sattes i brand under natten till tisdagen.

Men situationen verkade lugnare sedan premiärminister Dominique de Villepin meddelat att våldsdrabbade förorter har möjlighet att införa utegångsförbud för att tygla upploppen som lamslagit 100-tals städer runt om i Frankrike.

Det nattliga våldet blossade upp på nytt sent på måndagskvällen men gav intryck att vara mindre extremt än i helgen, då flera tusen bilar sattes i brand och dussintals poliser skadades, varav två skottskadades.

Något färre bilbränder

Klockan fyra på tisdagsmorgonen hade 814 bilar brunnit runt om i landet, något färre än samma tid på måndagen, enligt polisen, som uppgav att de gripit 143 personer.

Fyra polismän hade skadats jämfört med 34 natten innan.

Dussintals bilar hade satts i brand i Lyon, Grenoble och runt om i sydöstra delen av landet.

I Toulouse satte ungdomar eld på en buss och 21 bilar, uppgav polisen för Reuters.

Två skolor sattes i brand, varav en förstördes fullständigt, i Nord-Pas-de-Calias och Picardie-regionen.

Sporthall brändes ner

I staden Lille i norra Frankrike brändes ett daghem vid en skola ned i ett tidigare lugnt arbetarklassområde. I Parisregionen brändes en sporthall ned.

Ett tyskt tv-team möttes av stenkastande ungdomar i Strasbourg i östra Frankrike och tvingades att dra sig tillbaka från distriktet Hautepierrre.

I Auxerre sydöst om den franska huvudstaden fick 15 personer föras till sjukhus med andningsproblem efter en källarbrand då huset måste evakueras.

Simone Söderhjelm, TT