Nu töms gatorna

Frankrike inför utegångsförbud efter kravallerna

Foto: reuters
tolv Dygns UPPLOPP Ungdomar stack en förortsbuss och flera bilar i Reynerie, nära Toulouse i sydvästra Frankrike, i brand i går. Nu införs utegångsförbud i flera franska städer. Över 9 000 poliser patrullerar gatorna för att stävja våldet.
NYHETER

PARIS

Det är sen kväll när vi kör in i förorten Le Raincy.

Här är öde, spöklikt öde, här och där utbrända bilvrak. Polisbilar som långsamt patrullerar de tysta gatorna.

Från och med i dag gäller utegångsförbud i Le Raincy – och våldet i Frankrike sprider sig i allt snabbare takt till allt fler städer.

I natt – den tolfte natten av de värsta upplopp Frankrike drabbats av på över 30 år – brann den sydfranska staden Toulouse.

En buss sattes i brand och poliser attackerades med bensinbomber och stenar.

Våldet har spridit sig från Paris förorter till nästan 300 städer och byar.

Myndigheterna varnar nu myndigheterna i strängt taget alla västländer sina medborgare för att åka till vissa delar av Frankrike.

1 400 bilar sönderbrända

– Vi har 9 500 poliser i tjänst för att möta våldet, sa Frankrikes premiärminister Dominique de Villepin i går, men den franska polisen bedöms utomlands helt enkelt inte ha det allvarliga läget under kontroll.

Enbart helgens våld är enormt: 1 400 bilar sönderbrända, skolor och kyrkor attackerade, 395 gripna, 36 skadade poliser.

Samtidigt införs nu utegångsförbud i några av de värst drabbade förorterna. Regeringen har dammat av en lag från 1955, som stiftades för att stävja upproret i Algeriet.

Aftonbladets utsände besökte i går kväll Le Raincy, en av två förorter till Paris som i går kväll hade utfärdat utegångsförbud.

Jagar bort alla

Eric Raoult, vice borgmästare i Le Raincy, sa till Aftonbladet att utegångsförbudet formellt börjar gälla först i dag, tisdag.

– Då har vi möjlighet att gripa människor som rör sig ute. Men redan ikväll har jag beordrat polisen att jaga bort alla som befinner sig nära offentliga byggnader.

– Det är möjligt att detta beslut befinner sig i en juridisk gråzon. Men situationen är så allvarlig att jag måste agera.

Frågan är dock vilken effekt utegångsförbudet kommer att få.

Upploppen tycks nämligen ha förflyttats från Paris till andra delar av Frankrike – och till andra delar av Europa.

Oisín Cantwell