Ökad kortanvändning gör värdetransporter onödiga

NYHETER

På tisdagen började återigen värdetransporterna att rulla. Samtidigt diskuterade regeringen och Svensk Handel hur antalet värdetransporter ska kunna minska genom smidigare kortbetalningar.

Inga misstänkta är ännu gripna för det brutala rånet i torsdags.

Biträdande finansminister Sven-Erik Österberg, justitieminister Thomas Bodström och Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund möttes på tisdagen med anledning av helgens värdetransportstopp som orsakade stor kontantbrist i landets uttagsautomater.

Parterna enades om att förändringar måste ske för att minska kontantflödet i samhället och därmed rånrisken vid värdetransporter.

– I förlängningen är det orimligt att ha det som i dag, säger justitieminister Thomas Bodström till TT.

– Det måste finnas morötter så att det lönar sig för kunden att använda kort, säger biträdande finansminister Sven-Erik Österberg till TT.

Billigare med kort

Han efterlyser en stimulans som gör att det blir billigare och smidigare att använda kort än kontanter och ska redan på torsdag morgon ta upp frågan vid ett möte med Riksbanken och förhoppningsvis också Bankföreningen.

Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund säger till TT att han är kritisk till att handeln i dag är helt beroende av säkerhetsföretagen när det gäller penninghantering och att han är övertygad om att det går att hitta ett alternativ till dagens värdetransporter.

– Absolut, det behövs ingen lagstiftning för det. Det handlar om att ändra ett invant beteende hos marknaden genom ökad kortanvändning och ökad cirkulation av de pengar som redan finns i handeln, säger han.

Riskbedömning

Arbetsmiljöverkets beslut om att värdetransporterna återigen kan börja rulla innebär att säkerhetsföretagen måste göra en skriftlig riskbedömning av varje transportväg. I denna ska finnas beskrivning av hur rutiner, tider och färdväg ska kunna varieras för att försvåra för eventuella brottslingar.

Det ska också finnas tekniska lösningar som gör det omöjligt att komma åt pengarna på vägen utan att de förstörs. Om inte detta krav kan uppfyllas måste bilen i stället ha dubbel bemanning. I så fall får den summa pengar som transporteras inte överstiga ett visst, hemligt, belopp.

Både Securitas och Falck räknade på tisdagen med att ha all sin verksamhet i gång i slutet av veckan.

Polisen hade på tisdagskvällen inte gripit några misstänkta för rånet i Bohuslän i torsdags. Rånbytets storlek är än så länge okänt.

En tredje bil som kan ha använts vid värdetransportrånet vid Stora Höga i Bohuslän förra veckan undersöktes på tisdagen av polisen.