Danska terrorhärvan växer

Svensk hörd i Sarajevo

NYHETER

Köpenhamn

Terrorhärvan där sju personer har gripits i Danmark och ytterligare två i Bosnien är mer omfattande än man tidigare trott.

Ett samband verkar finnas med tre män som gripits i Storbritannien, och brittisk polis har förhört den svensk som sitter gripen i Sarajevo.

Den 21 oktober, två dagar efter det att den 18-årige svenske medborgaren och en man från Danmark med turkisk bakgrund hade anhållits i Sarajevo, misstänkta för förberedelser till terrordåd någonstans i Europa, slog den brittiska polisen till mot tre män i Storbritannien. De misstänktes planera terrorattacker mot bland annat Vita huset, uppger tidskriften Newsweek i nästa nummer.

Kort därpå reste agenter från den brittiska underrättelsetjänsten MI5 till Sarajevo för att förhöra en person med täcknamnet Maximus, som hade haft epost-kontakt med bland andra de tre männen som greps i Storbritannien, uppgav The Sunday Times i senaste numret.

Såväl amerikansk som brittisk polis uppger att Maximus tidigare bott i Sverige men flyttat till Bosnien, där han ska ha värvat ungdomar till upproret i Irak. Enligt The Sunday Times källor kan Maximus ha stått i förbindelse med Abu Musab al-Zarqawi, al-Qaidaledaren i Irak.

Vid gripandet i Sarajevo av den 20-årige dansken och den svenske 18-åringen kom den bosniska polisen över bland annat 30 kilo sprängmedel, vapen, ammunition, ett självmordsbälte och en videoinspelning om en omedelbart förestående terroraktion. I en dator fanns e-post som skickats till dem som sedermera greps i Danmark.

I London fann den brittiska polisen hos en av de gripna en dvd med instruktioner om hur man tillverkar bomber och fäster dem vid kroppen.

Tidigare artiklar

TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM