Deras mål: Vita huset

Diplomatkällor: Terror- misstänkte svensken i förhör om al-Qaida-attack

1 av 3 | Foto: anders deros
FÄNGSLAD I BOSNIEN Den 18-årige svensken greps den 19 oktober i Sarajevo tillsammans med en turk med dansk bakgrund. De båda misstänks för att ha planerat en omfattande självmordsattack.
NYHETER

MALMÖ. Den terrormisstänkte svensken i Sarajevo kan vara inblandad i en planerad attack mot Vita huset.

Det uppger diplomatiska källor i Sarajevo.

En annan man med svensk anknytning och koppling till al-Qaida har en central roll i terrornätverket.

Den 18-årige svensken från Kungälv greps i Sarajevo 19 oktober tillsammans med en turk med dansk bakgrund. I männens lägenhet fanns en hel terrorarsenal.

Två dagar senare slog brittisk polis till mot tre misstänkta terrorister.

Bilder på byggnader

Enligt det amerikanska nyhetsmagasinet Newsweek planerade de tre en terrorattack mot Vita huset. Hos en av dem beslagtogs en dator med bland annat mängder av bilder på Vita huset, Kongressen och andra viktiga byggnader i Washington.

Där fanns också ett så kal­lat ”CRBN-körkort”. CRBN är en engelsk förkortning på ”kemisk, radiologisk, biologisk och nukleär”.

Enligt Scotland Yard ger fynden anledning till en ”välgrundad misstanke om förberedelse till terrorhandlingar”.

Bara några dagar efter att de tre personerna gripits i Storbritannien reste representanter från den brittiska underrättelsetjänsten MI5 till Sarajevo.

Enligt The Times skulle de höra en person med täcknamnet ”Maximus” som haft mejlkontakt med de tre gripna.

”Hörd av britterna”

Framträdande diplomatiska källor i Sarajevo har för den danska nyhetsbyrån Ritzau bekräftat att brittisk polis även besökt och förhört den terrormisstänkte svenske 18-åringen.

– Han är hörd av brittisk polis som gripit tre personer för att ha planerat en attack i Washington, säger källorna.

Samtidigt har dansk polis gripit sju personer. De har på olika sätt stått i förbindelse med svensken och hans danskturkiska kamrat. De sju är samtliga misstänkta för inblandning i terrorverksamhet.

Från såväl brittisk som amerikansk underrättelsetjänst uppges att ”Maximus” tidigare har bott i Sverige, men att han flyttat till Bos­nien där han anses hjälpa till med att bygga upp ett nätverk av unga människor för ett uppror i Irak och ett heligt krig.

Säpo vet ingenting

The Times citerar säkerhetskällor som uppger att ”Maximus” kan ha haft förbindelser till Abu Musab al-Zarqawi, ledaren för al-Qaida i Irak.

Från Säpo uppges att man inte känner till ”Maximus”.

När Aftonbladet i förra veckan besökte den gripne svensken i fängelset vägrade han att svara på några frågor om misstankarna mot honom.

Polisen hittade 30 kilo sprängmedel

Pelle Tagesson

ARTIKELN HANDLAR OM