Valfiasko för Schwarzenegger

Guvernörens förslag underkända i folkomröstning

Foto: REUTERS
SVIDANDE BAKSLAG Väljarna underkände guvernören Arnold Schwarzeneggers favoritförslag i folkomröstningen.
NYHETER

San Francisco

Terminatorn är nere för räkning.

Arnold Schwarzeneggers politiska karriär är i gungning efter ett svidande nederlag i folkomröstningarna i Kalifornien.

Republikanerna hade motvind i en lång rad av val i USA.

Schwarzenegger fick en rejäl påminnelse om att politik är något annat än fräcka repliker och muskulösa insatser på vita duken.

Samtliga fyra förslag som den kaliforniske guvernören lagt fram, om bland annat utgiftstak i budgeten och om fackförbundens möjlighet att sponsra politiska kampanjer, avvisades i den folkomröstning som hölls i tisdags.

Schwarzenegger har "sått fröet till sin egen undergång", sade Don Perata, demokratisk talman i delstatssenaten i Kalifornien, till tidningen Los Angeles Times.

- Han har fått en mängd riktigt dåliga råd, konstaterade Perata med anledning av guvernörens val att sikta in sig på delstatens offentliganställda och fackanslutna.

Sårbar

De sistnämnda, som satsat stora pengar på att kampanja för ett nej i folkomröstningen, firade sin seger med ringdans. "Vi är de mäktiga, mäktiga sköterskorna" sjöng medlemmarna i sjuksköterskeförbundet CNA på sin valvaka.

Resultaten var ett bakslag för Schwarzeneggers förhoppningar om att kunna avgöra viktiga frågor direkt i folkomröstningar, i stället för via förhandlingar i den demokratdominerade delstatssenaten.

- Det här får honom att verka sårbar inför (guvernörs)valet 2006, sade statsvetaren Walter Zerman från University of Southern California till AFP.

- Det intressanta blir nu att se hur guvernören reagerar på förlusten. Kommer han att försöka härda ut och hoppas att en seger i valet nästa år ger honom ett nytt mandat, eller accepterar han väljarnas åsikt och börjar anstränga sig för att nå kompromisser som passar alla?

Kvarnsten

Schwarzenegger var inte den enda republikan som besegrades i val runt om i USA i tisdags. I de två guvernörsval som hölls, i New Jersey och Virginia, vann de demokratiska kandidaterna överraskande klart.

- Det råder ingen tvekan om att landet har svängt till en dramatiskt negativ syn på president Bush och republikanerna, och det hänger som en kvarnsten om halsen på alla republikanska kandidater, på alla nivåer, jublade Mark Mellman, rådgivare till den blivande guvernören i New Jersey Jon Corzine, enligt Los Angeles Times.

Republikanerna fick trösta sig med att Mike Bloomberg återvaldes som borgmästare i New York. Den populäre Bloomberg - som bytte sida från demokraterna till republikanerna inför valet 2001 - besegrade enkelt Fernando Ferrer, efter den dyraste kampanjen i stadens historia.

TT-Reuters