Åklagaren till attack mot Knutby-lärarna

I dag berättade Fredrik, 14, om övergreppen på skoltoaletten

NYHETER

Pojken låstes in på skoltoaletten.

Sedan trycktes han ner på golvet av två medlemmar i Knutbyförsamlingen.

- Åklagarens linje är att deras beteende beror på att de tillhör en sekt, säger Aftonbladets utsända direkt från tingsrätten i Uppsala.

Läraren Åsa Grimborg och elevassistenten Samuel Frankner misstänks för misshandel och olaga frihetsberövande.

I dag fick Fredrik, 14, berätta för tingsrätten vad som hände honom i skolan i Knutby i mars för två år sedan.

Det var fullt i salen i Uppsala tingsrätt när rättegången mot lärarna Åsa Grimborg och Samuel Frankner inleddes på onsdagen.

Bägge är medlemmar i Knutby församling och åtalet gäller misshandel av den då 11-årige eleven vid skolan där de två tidigare jobbat.

Sammanbitna

Både Åsa Grimborg och Samuel Frankner såg sammanbitna ut.

- Fredrik berättade hur han satt i korridoren med en kompis när Åsa Grimborg kom. Hon sa åt dem att vara tysta och tyckte att Fredrik skulle gå ut, säger Aftonbladets utsända Malin Nord.

14-åringen tittade mest ner i bordet under förhandlingarna och svarade ibland tyst.

- Men vissa saker var han mycket säker på, som när Frankner tog tag i honom.

Meningarna om vad som egentligen hände inne på toaletten går isär. Men enligt Fredrik blev han insläpad på toaletten, upptryckt mot väggen och misshandlad.

- Åsa Grimborg säger att hon visserligen höll armarna om pojken, men säger att det var för att skydda honom eftersom han var helt oregerlig. Han sparkade och slog i inredningen och hon ville inte att han skulle skada sig på en galge som hängde på väggen, berättar Aftonbladets utsända.

Förnekar brott

Under tumultet bad Grimborg en annan elev att hämta lärarkollegan Samuel Frankner.

Sedan låste lärarna in sig på toaletten med 14-åringen.

- Både Grimborg och Frankner förnekade att de begått något brott men berättar att de låst dörren och sedan lagt ner Fredrik på golvet. Men de säger också att det är en metod man kommit överens med rektorn om att använda på den här pojken.

Åklagaren Ewamari Häggkvists strategi är tydlig: Grimborgs och Frankners auktoritära sätt beror på att de är sektmedlemmar.

- Åklagaren vill försöka bevisa att beteendet de använt sig av kommer från att de tillhör en sekt. Det skulle vara därför de betett sig så här, säger Aftonbladets utsända.

Tidigare artiklar

Caroline Olsson