Spelade bort familj och hus på nätpoker

Morten, 32: Hela ens tillvaro bygger på lögn

Foto: ERNST VAN NORDE/SCANPIX
Morten Pedersen, 32, har skulder på över en halv miljon kronor efter sitt nätpokerspelande.
NYHETER

Morten Pedersen, 32, från Danmark har sett speldjävulen i vitögat.

Han spelade bort sin fru, sitt hus och sina barn på nätpoker - och sitter nu med en skuld på över en halv miljon kronor.

Att spela nätpoker har blivit mycket populärt både i Sverige och andra länder. Utifrån kan spelvärlden se spännande och glamourös ut. Men för den som drabbas av spelberoende kan spelandet gå fullständigt överstyr.

Fråga dansken Morten Pedersen, som förlorade allt - och fick stora skulder på köpet.

Stor tillfredsställelse

– Det är ett helvete när man kommer så långt ner som jag varit. Hela ens tillvaro bygger på lögn, säger han till den danska tidningen B.T.

Morten berättar att han spelat sedan han var 16 år gammal. Till en början, säger han, var det mest spelautomater som lockade.

Det var när han upptäckte poker på nätet som Mortens tillvaro började krackelera. Han kunde sitta i timmar och spela nätpoker - och spelandet gav honom en enorm tillfredsställelse, säger han till B.T:

–  Det var som att uppleva sin första kyss - det gav mig en kittlande känsla i kroppen, förklarar han.

Morten kunde delta i flera olika pokerturneringar på nätet samtidigt. Hans fru visste ingenting om makens allt mer intensiva spelande. I flera år var Morten noga med att tömma brevlådan först - för att ta hand om obehagliga brev från banker och inkassoföretag.

Frun flyttade

Morten beskriver hur han försökte förmå sig att sluta - men ständigt hittade nya anledningar för att få spela.

När hustrun slutligen upptäckte Mortens hemlighet, ledde uppgörelsen till skilsmässa. Hon tog döttrarna och flyttade.

I dag har Morten Pedersen skulder på omkring 600 000 svenska kronor, och har flera olika jobb för att kunna betala tillbaka pengarna. Han får behandling för sitt spelberoende, och är stolt över att han inte spelat på 173 dagar.

– Min erfarenhet är att poker är extremt farligt.

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM