Proffsen: Kvinnor har roligare

Män skrattar först när polarna gör det

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
”Killar skrattar i statusordning. Tjejer, skrattar när något är kul”, säger ståupparen Anna-Lena Brundin.
NYHETER

Tjejer skrattar när något är kul. Killar väntar tills polaren eller chefen visat att det är okej.

Stå upp-komikerna Anna-Lena Brundin och Thomas Petersson vet.

De ser och hör våra könsrelaterade humorskillnader - varje gång de står på scen.

Skånska humorartisten Anna-Lena Brundin uppträder mer än gärna för män, men det är kvinnorna som skrattar mest, och högst.

- De kan skratta så de tappar kontrollen - till och med när de kommer ensamma. Det gör nästan aldrig män, men när det händer är det väldigt kul, säger hon.

Vad skämtet handlar om spelar mindre roll. Det finns inga skämt som alltid funkar på tjejer eller alltid på killar.

Skrattar bara under bältet

- Nej, det handlar det mer om sammanhang och utbildningsnivå. På exempelvis en däckfabrik är jag nästan körd. Gubbarna där skrattar inte förrän jag går ner under bältet, och det gör jag inte. Så i de lägena får jag inte ett enda skratt, säger Anna-Lena.

- I andra sammanhang, med låt säga en massa välutbildade manliga ingenjörer eller gynekologer, så är allt mycket lättare. Men chefen och polaren måste alltid skratta först. Killar skrattar i statusordning. Tjejer, skrattar när något är kul.

Så känner Hamlstads meste stå upp-artist Thomas Petersson också. Han ser helst 70 procent kvinnor i publiken.

- De sätter mycket mindre prestige i att skratta. De bara gör det. Killar måste först vänta in den som är över i rangordningen. En säljare måste vänta in kollegan som säljer mer, och så vidare.

Gillar killar och tjejer olika skämt?

- Definitivt. Tjejer kan skratta åt grova skämt. Är det bara tjejer mellan 30 och 35 kan jag vara hur grov som helst. De fattar att man bara skojar, att allt bara är humor. Med killar är det helt kört. Killar pallar bara att vara grova när de sitter fyra

stycken i bastun.

Vill ändra mansrollen

- Som publik är killar alldeles för upptagna av att kontrollera varandra. Det är egentligen ett väldigt tydligt exempel på att killar har ännu fler regler att följa än tjejer, och jag som komiker vill väldigt gärna vara med och plocka ner den här jobbiga mansrollen, så att killar kan få slappna av lite mer.

Karin Henriksson