35 döda i bombdåd i Irak

Självmordsbombare slog till mot restaurang vid frukosttid

NYHETER

Klockan kvart i tio, lokal tid, sprängde sig en självmordsbombare till döds vid en frukostrestaurang i Bagdad. 35 människor dödades. Minst 25 skadades allvarligt.

Till restaurangen som ligger på Abu Nuwas-gatan vid floden Tigris i Bagdad, kommer ofta poliser för att äta frukost. När självmordsbombaren slog till dödades flera poliser men även civila, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bombmannen bar en väst med sprängämnen när han klev in i den fullsatta restaurangen under frukosttimmarna.

Bombmannen bar på en väska med sprängämnen, uppger TT.

När explosionen hördes rusade hemmafrun Samiya Mohammed, som bor i närheten ut på gatan och till restaurangen.

– Det var kroppar, mest civila, och blod överallt inne på restaurangen. Det här är en kriminell handling som bara drabbade oskyldiga människor som åt frukost, sa hon.

Människor dödas dagligen

Självmordsattacker, vägbomber och skottlossning dödar dagligen tiotals människor i Irak. Ofta är regeringstjänstemän och andra offentliga personer målet, men även många civila faller offer på marknader, moskéer och restauranger.

På torsdagen uppgav polis att parlamentets talman Hajem al-Hassanis bror hade kidnappats i oljestaden Kirkuk i tisdags. Kidnappningar har blivit en vanlig metod för såväl upprorsmän som utpressare.

Torsdagens attentat inträffade strax innan den brittiske utrikesministern Jack Straw skulle besöka Bagdad för att samtala med premiärministern Ibrahim al-Jaafari.

Johanna Melén, TT-Reuters