SAS Hotel en favorit för turister från Israel

NYHETER

Radisson SAS Hotel tillhör de mest exklusiva i Mellersta östern.

Redan i januari år 2 000 var det en måltavla för al-Qaidas terrorister.

– Det som hänt nu är fruktansvärt, säger Gunnar Reitan, vice koncernchef för SAS.

Det sprängda SAS-hotellet i Jordaniens huvudstad Amman är ett favorithotell för israeliska turister.

Jordanien är ett mycket populärt resmål för israelerna eftersom det är – eller har varit – ett av få grannländer de kan resa till under någorlunda säkra förhållanden.

– Hotellet är evakuerat och vi försöker av alla krafter att ta hand om gäster och personal, säger Kristina Windset, informationschef på SAS Radisson Sverige.

Ordnar många stora fester

Hotellet, som ligger mitt i Ammans affärs- och diplomatkvarter, har 260 rum. Det gästas ofta av internationella affärsmän. De som har råd tar in i någon av de tolv sviterna eller något av de 38 lyxrummen.

Många håller sina bröllops- och födelsedagsfester på hotellet, och den exklusiva Royal Club Restaurant på trettonde våningen har vunnit pris för sin fantastiska mat.

Utsikten därifrån är enastående.

Många förmögna araber från mer strikta länder i grannskapet tycker att hotellet är en oas av frihet.

– Vi äger inte hotellet, säger Kristina Windset. Det är ett franchisehotell som drivs av ett lokalt företag som betalar en avgift till oss.

Skulle sprängas i januari

SAS-hotellet i Amman skulle enligt amerikanska uppgifter sprängas den 3 januari år 2 000 i en samordnad al-Qaida-attack mot sex eller sju mål i Jordanien, USA och Jemen.

Det kom fram vid undersökningen av attacken mot den amerikanska jagaren USS Cole i den jemenitiska hamnstaden Aden i oktober år 2000.

– Hotellet skulle bli platt som en pannkaka, sa en av de gripna terroristerna i förhören.

Svante Lidén