Sekunder från döden

Terroristen från al-Qaida sprängde sig mitt bland bröllopsgästerna

1 av 4 | Foto: pressens bild
PAPPORNA SLETS ITU Det lyckliga bröllopet förvandlades till ett brinnande inferno. En självmordsbombare smög sig in på festen på Radisson SAS Hotel i Jordaniens huvudstad Amman och utlöste sin dödliga last. Bland annat mördades brudparets båda fäder i dådet.
NYHETER

Terrororganisationen al-Qaida tar på sig ansvaret för de tre självmordsbombningarna i jordaniens huvudstad Amman.

Det rapporterar de arabiska tv-kanalerna Al-Jazeera och Al-Arabyia.

En av självmordsbombarna sprängde sig mitt i en stor bröllopsfest.

Det skulle bli deras livs lyckligaste dag.

Men bomben mot SAS-hotellet i Amman dödade brudparets båda fäder.

– Det här är ett fruktansvärt brott, säger brudgummen Ashraf Mohamed al-Akhras.Det nygifta bröllopsparet hade just låtit sig fotograferas med sina pappor.

Bara sekunder senare var fäderna döda och festen förvandlad till ett brinnande inferno.

Strax före nio lokal tid i Amman, Jordanien, smög sig självmordsbombaren in på festen på Radisson SAS Hotel. Runt kroppen satt sprängladdningen lindad, som han detonerade mitt bland gästerna.

– Vi trodde det var fyrverkerier till bröllopet, men sedan såg jag människor falla ihop på golvet. Flera dog, det var vidrigt, säger Ahmed, en av bröllopsgästerna till nyhetsbyrån AP.

”Ett fruktansvärt brott”

Både brudgummen och hans nyblivna hustru Nadia skadades vid attacken.

– Jag såg många döda. Det här är ett fruktansvärt brott. Världen måste få veta att det här inte har något med islam att göra, sa brudgummen Ashraf Mohamed al-Akhras efteråt.

Minst 67 döda

Kort efter dådet mot Radisson SAS sprängde ytterligare en självmordsbombare en bomb på Grand Hyatt hotell i närheten. Samtidigt exploderade en bil fylld med sprängmedel utanför hotellet Days Inn.

Totalt dog minst 67 människor och över 150 skadades i de tre bombdåden.

Enligt Jordaniens premiärminister, Marwan Muasher, är de flesta av de omkomna jordanier. Men alla tre hotellen är populära bland västerländska affärsmän. Radisson SAS är särskilt populärt bland israeler på besök i Amman.

Liknar al-Qaida

De näst intill samtidiga detonationerna fick flera jordanska myndighetspersoner att slå fast att attacken ”bär al-Qaidas kännetecken”. Omedelbart efter explosionerna riktades misstankarna mot al-Qaida-ledaren i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

En amerikansk hotellgäst sa till AP att flera av hans vänner dött i attacken, men sent i natt fanns ännu inga uppgifter om att varken amerikaner eller britter omkommit. Tre av offren tros vara kineser.

Simone Söderhjelm, Ulla-Lene Österholm, Eva Buskas