Misstänkt pyroman häktad i dag

Den 42-årige mannen har gäckat polisen i flera år

Foto: janne strömsten
Emil i Lönnebergas snickarbod i ”Katthult” brändes ner till grunden.
NYHETER

På torsdagsförmiddagen häktades den man som bland annat misstänks för branden på Zorns gammelgård i Mora.

Mannen är även misstänkt för flera spektakulära bränder på olika platser runt om i landet.

Foto: janne strömsten

Han har misstänkts för att ha anlagt mer än 60 bränder, bland annat Emils snickarboa i Lönneberga, Nils Hogersson-gården i Västra Vemmenhög och flera kyrkor.

På torsdagsförmiddagen häktades den 42-årige skåningen vid Falu tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand på en 1600-tals gård i Sälen och på Zorns gammelgård i Mora och för tre fall av försök till mordbrand.

Gäckat polisen länge

Mannen har i många år gäckat polisen. ett par gånger har han dömts till långa fängelsestraff i tingsrätten, men senare friats av hovrätten.

I vintras konstaterade exempelvis Göta hovrätt att mannen visserligen varit inne i Västra Vemmenhögs kyrka den natt kyrkan brann, men eftersom han säger att han lämnat dörren öppen efter sig kunde någon annan kommit efteråt och tänt på. I stället för tingsrättens sju års fängelse släpptes han - för att bara ett par timmar senare gripas sedan han brutit sig in på ett äldreboende. Senare fick han 100 000 kronor i skadestånd för att ha suttit häktad.

– Det var en märklig bevisvärdering, anser åklagare Pernilla Åström om domen.

Bevisen räckte inte

Strax intill kyrkan ligger Nils Holgerssons-gården. Den totalförstördes av en brand samma natt. Men där räckte inte bevisen till åtal.

– Sannolikheten är stor för att det var samma mordbrännare, konstaterar Pernilla Åström.

Hon bekräftar att mannen är hörd om ett stort antal bränder, men att det varit svårt att få bevis som styrkt misstankarna.

– Han kan det här. Han är nattvandrare och att han setts vid olika platser där det brunnit är inte tillräckligt för åtal.

Hon har åtalat honom för en mordbrand på en kyrka i Kristianstad 2003. Inte heller då fälldes mannen.

– Men nu håller jag tummarna för att polisen i Dalarna får dit honom.

Greps i Rättvik

42-åringen greps i Rättvik i söndags, misstänkt för flera bränder de senaste dygnen.

– Ett intensivt spaningsarbete ledde till att misstankarna blev så starka att han anhölls, säger kommissarie Bo Persson vid Dalapolisen.

Förutom branden på Zorns gammelgård och en 1600-tals gård i Sälen är mannen dessutom misstänkt för att ha försökt tända eld på en dalahästfabrik i Nusnäs, en fabrik som gör Moraknivar, ett glassföretag och den klassiska klockstapeln i Mora.

Polisen fick ögonen på mannen sedan flera personer tyckte han var mystisk eftersom han bodde i sin bil, en röd Peugeot 405.

– Vad vi känner till har han ingen koppling till trakten, utredningen får visa varför han sökt sig hit. Det verkar ju som han varit ute efter kulturbyggnader och det har vi ju många, säger Bo Persson som i går hade regelbunden kontakt med sina kolleger i Skåne.

Emils snickarbod

42-åringen har tidigare i år misstänkts för att sökt sig till kulturbyggnader utanför Skåne. Då var det Emil i Lönnebergas snickarbod i ”Katthult” och Ösjöfors handpappersbruk som brann ner. Någon hade också försökt tända eld på Astrid Lindgrens släktgård och kyrkan i Pelarne. Polisen i Skåne har haft en intensiv spaning på mannen, och en polischef har åtalats för ofredande då spaningarna varit alltför närgångna. Vid flera tillfällen har mannen lyckats skaka av sig spanarna – och samma nätter har nya bränder anlagts.

– Alla vet, men han lyckas lura oss hela tiden, säger en polis i Skåne som många gånger förhört mannen. Det är för djävligt att han hela tiden lyckas gå fri.

Åtal mot den misstänkte pyromanen ska vara väckt om två veckor.

Pelle Tagesson, Johanna Melén