Skulle spränga Vita huset

18-årig svensk greps i Sarajevo - hade kodnamnet "Maximus"

Foto: ANDERS DEROS
FÄNGSLAD I BOSNIEN Den 18-årige svensken greps den 19 oktober i Sarajevo tillsammans med en turk med dansk bakgrund. De misstänks för att ha planerat en terroristattack.
NYHETER

Svensken hade bilder på Vita huset i sin dator när han greps.

Enligt poliskällor i Sarajevo kallades han "Maximus" i mejl från andra terrorgripna.

18-åringen hade också hade videofilmer som visade hur man gjorde bomber och tros ha förberett en attack.

18-åringen är svensk medborgare och sitter just nu i häkte i Sarejevo.

Han misstänks vara nyckelperson i ett terrornätverk som planerat en attack mot Vita huset.

Hade bombvideo

– Det finns definitivt ett samband mellan Sverige, Danmark och Storbritannien. Och i den dator som beslagtogs i den lägenhet som svensken och dansken med turkiskt ursprung hyrde fanns bilder på Vita Huset och videofilmer om tillverkning av bomber, säger journalisten Mirsad Fasic vid bosniska veckotidningen Slobodna Bosna enligt TT.

Sju gripna i Danmark

Sammanlagt sju personer har hittills gripits i Danmark misstänkta för inblandning i planerade terrordåd.

Den 18-årige svensken greps den 19 oktober i Sarajevo, samtidigt med en 20-årig dansk av turkiskt ursprung.

Två dagar senare slog brittisk polis till mot tre personer som misstänks för att ha planerat en terrorattack mot Vita huset i Washington.

Kort efter gripandena i Storbritannien reste brittisk polis och representanter för säkerhetstjänsten M15 till Sarajevo för att förhöra en person med täcknamnet ”Maximus”, avslöjade The Times i söndags.

Nu bekräftas att "Maximus" är 18-åringens täcknamn och han misstänks enligt polis i Sarajevo för att vara en blivande självmordsbombare.

Säpo undersöker

Han sägs också ha haft e-postförbindelser under signaturen ”Maximus” med de tre terrorgripna i Storbritannien.

En framstående diplomatisk källa i Sarajevo bekräftade på tisdagen för danska nyhetsbyrån Ritzau att brittisk säkerhetspolis besökt Sarajevo för att förhöra svensken.

Även svenska Säpo har inlett en förundersökning med anledning av uppgifterna.

Enligt amerikanska och brittiska källor har ”Maximus” tidigare bott i Sverige, men flyttat till Bosnien för att driva ett nätverk som skulle värva unga män att delta i upproret i Irak.

Sprängdeg och vapen beslagtogs

Samtidigt som svensken greps hittades också bland annat 30 kilo sprängdeg, vapen, ammunition, ett självmordsbälte och en video av den typ som självmordsbombare brukar spela in.

Dessutom beslagtogs den dator som nu avslöjat bilder på misstänkta mål och e-post mellan andra misstänkta i terrornätverket.

Även i Storbritannien beslagtogs en dator som bland annat innehöll en stor mängd bilder av Vita huset, kongresshuset i Washington och andra kända byggnader.

Kontakt med al-Qaida

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson