Vinskatten till domstol

EU: Sänk vinet med 19 kronor, Sverige

NYHETER

I ena ringhörnan: Sverige.

I den andra: EU.

I går började matchen - om de svenska vinpriserna.

Så här mycket skulle de mest populära röda och vita lådvinerna kosta efter skattesänkningen.

Foto: PRESSENS BILD
EU - MOT SVERIGE EU-kommissionen kräver att skatten på vin sänks till samma nivå som på öl. Det skulle innebära en skattesänkning på runt 19 kronor för ett vanligt lådvin. Nu avgörs frågan om skatten i EG-domstolen.

En bag-in-box kan bli 19 kronor billigare om EU vinner fighten.

I går drog EU Sverige inför EG-domstolen - som ska avgöra om Sveriges alkoholskatt är orättvis, enligt SVT:s Rapport.

Det tycker EU-kommissionen. Skattesänkningen på alkoholprodukter som Sverige genomförde 1997 missgynnar vinleverantörer i Europa - och gynnar svenska ölproducenter.

Sverige sänkte då skatten på öl med 40 procent.

Kräver samma skatt

Kravet från EU är att skatten på vin ska sänkas till samma nivå som för öl.

Om vin skulle få samma låga skatt som öl innebär det en prissänkning på ett vanligt lådvin med runt 19 kronor.

-För en bag-in-box på tre liter blir det den sänkningen, oavsett om vinet kostar 20000 eller 20 kronor, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg till Aftonbladet.

-2001 krävde EU en sänkning med tio kronor per liter. Då gick Sverige halva vägen och sänkte med fem kronor. Nu handlar det om fem kronor till, säger Björn Rydberg.

Bråket har trappats upp, men Sveriges finansminister Pär Nuder vill inte tala om krig.

-Det finns olika tradition och kultur mellan Sverige och övriga Europa i synen på alkohol. Så det är inte frågan om krig utan om olika kulturskillnader, säger Pär Nuder till Rapport.

Förlorar 800 miljoner

Det blir nu EG-domstolen som får avgöra om det trots allt är en fråga om diskriminering . Till dess håller den svenska regeringen fast vid sin ståndpunkt.

-Då får vi naturligtvis rätta oss efter det utslag som domstolen kommer med. Men det är alldeles för tidigt, vi kommer att fortsätta att hävda den uppfattning som vi gav uttryck för 2001, nämligen att den svenska skattelagstiftningen inte diskriminerar vinförsäljning i Sverige.

För den svenska statskassan betyder en sänkt vinskatt förlorade skatteintäkter på ungefär 800 miljoner kronor, uppger Rapport.

Nya priserna efter skattesänkningen

Karin Johansson