Anklagad för bluff

Miljardärsfrun stämmer Expressen för fejkartikel

1 av 3 | Foto: mattiaS CARLSSON
startar utredning Expressens chefredaktör Otto Sjöberg, 43, vill inte kommentera stämningen från svensk-amerikanskan Suzanne Saperstein. Han bekräftar dock att stämning lämnats in och att tidningen utreder ärendet.
NYHETER

LOS ANGELES

Skilsmässan mellan miljardären David Saperstein och hans svenska hustru, Suzanne Saperstein tar nu en ny rättslig vändning.

Suzanne Saperstein stämmer Expressen - och hävdar att intervjun som tidningen publicerat aldrig ägt rum och är påhittad.

Intervjun, som publicerades 14 oktober, har nu tagits bort ur Expressens arkiv.

Medier i både Europa och USA kablade i natt ut nyheten om bråket med Expressen.

"Falska uttalanden"

- Tidningen har publicerat en intervju med Suzanne Saperstein som aldrig genomförts och som var fylld av falska uttalanden, skriver svenskans advokat Barry Langberg i ett uttalande.

Stämningsansökan har lämnats in i Kalifornien och riktar sig mot tidningen Expressen och tidningens nätsajt, expressen.se.

- Vi håller på och undersöker detta, säger Expressens chefredaktör Otto Sjöberg.

Suzanne Saperstein anklagar "tidningen och vissa individer" för lögnaktigt intrång i privatlivet, och begär ett ospecificerat belopp i skadestånd.

- Min klient känner sig mycket sårad av de här artiklarna. Hon ser upplösningen av sitt 23-åriga äktenskap som ett privat ärende och vill skydda sina tre barn från ett så påfallande exempel på medias oansvarighet, skriver Barry Langberg.

Bara talat med Aftonbladet

Enligt vad Aftonbladet erfar har Suzanne Saperstein legat mycket lågt sedan uppgifterna om hennes skilsmässa läckte ut tidigare i höst.

- Hon säger att den enda tidning hon pratat med om skilsmässan är Aftonbladet, säger en källa.

Enligt stämningsansökan kände Expressen och "vissa skribenter och redaktörer till att den påhittade intervjun skulle orsaka Suzanne Saperstein extremt känslomässig stress, förnedring och förödmjukelse, inte bara i Sverige utan även i Kalifornien där Expressen också distribueras och där hon och hennes barn bor".

I USA kan stämningar för förtal och påhittade intervjuer ofta leda till utdragna rättsprocesser. Familjen Saperstein lär ha råd med förhandlingarna. Så sent som 2002 fanns den med på tidningen Forbes lista över de rikaste familjerna i USA.

Skyddar familjen

- För att skydda sin familj och privatlivet har Suzanne Saperstein avböjt alla diskussioner om skilsmässan, skriver Barry Langberg.

Det gjorde hon också i går. När Aftonbladet nådde henne på telefon hemma i villan i Los Angeles, sa hon:

- Jag har inga kommentarer.

Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Otto Sjöberg bekräftar att en ansökan om stämning kommit in.

Suzanne Saperstein hävdar att intervjun är fejkad. Vad säger du om det?

- Att jag, vi, håller på att undersöka detta och i nuläget har jag i övrigt inga kommentarer, säger Sjöberg.

Hon hävdar att intervjun aldrig har ägt rum?

- Just det, precis. Och hon har ansökt om en stämning om detta.

Artikeln är borttagen från Expressens artikelarkiv Presstext och Expressen.se, varför?

- Det kan jag inte heller kommentera.

Hon säger att reportrar och redaktörer var medvetna om att det här var en fejk?

- Som jag säger, det är en ansökan om en stämning och vi håller på att utreda det. Och med tanke på att det ligger en ansökan om en stämning kan jag inte kommentera det.

Skiljer sig efter 23 års äktenskap

Svante Lidén, Magnus Sundholm