Frisk smak av Afrika

På sympatiska Chakula är tillbehören det allra bästa

1 av 5 | Foto: MALIN ARNESSON
NYHETER

Chakula ger en fläkt av Afrika.

Namnet betyder mat, på swahili.

Entusiasterna som driver den sympatiska krogen har bott flera år i östra och södra Afrika, och rätterna är hämtade därifrån. Det betyder smaksättning med sötpotatis och kanel, kardemumma och många frukter. Som en Kongosallad med rädisor, mango och sötpotatis, syrligt frisk med apelsin och koriander. En bra start för 70 kronor.

Innan dess kanske man njutit av någon av husets fruktiga drinkar. African passion är gjord på passionsfrukt, mousserande vin och konjak, och Mzungu lime är frisk i all enkelhet: Lime och vaniljvodka. 70 kronor går de olika drinkarna på.

Bra hetta

Degknytet samosa känner vi igen från det indiska köket. Här serveras tre inbakade trekanter, två fyllda med nötkött och en vegetarisk. Krispiga och läckra och bra hetta både i dem och dippsåsen.

Bland förrätterna finns också carpaccio på afrikansk antilop och musslor gjorda på Zanzibarvis med en sås av kokos, grön chili och lime för 85 kronor.

Djungelbiff

Tre köttbitar finns bland varmrätterna, och ställets special är en djungelbiff med en ljummen sallad på spenat, rödbetor, färskpotatis och vitlök. Biffen är ordinär, men tillbehören läckra och friskt kryddade. Såser och tillbehör är det bästa på Chakula.

Vi har också njutit av en grillad bit svärdfisk som får sällskap av koriander och avokado, plus en mycket god kokossås. Vardagsfest för 155 kronor. För vegetarianer finns en rispilaff för 98 kronor.

Friskt fruktfat

De har också flaskölen Tusker från Kenya och Windhoek från Namibia.

Sydafrikanska viner, naturligtvis. Bland efterrätterna finns ett friskt fruktfat och en creme brûlé med utsökt mangosås.

Matombudsmannen

ARTIKELN HANDLAR OM