Bränt var det här

Stans bartenderelit inspireras av skärgården

Foto: MELKER DAHLSTRAND
På ön Möja brändes det friskt förr i tiden. Nu sker det under ordnade former.
NYHETER

Nu finns chansen att dricka moderna drinkar med lokal förankring.

Från Möja i skärgården kommer vodkan som smaksätts med körvel.

På ön har det tillverkats brännvin sedan medeltiden. Det gick vilt till på Möja förr i tiden. De flesta gårdar hade egen brännvinstillverkning och en krog i samhället orsakade fylleslagmål ända ner i viken. Sen kom alkoholreformen 1850 och sakernas tillstånd lugnade ner sig. Men nu bränns det på Möja igen, fast under mer ordnade former.

Led skeppsbrott

Destilleriet Långviks Krydderi och Handel drivs av den 75-årige Jeppe Lindfors och kompanjonen Joakim Kihlberg. Jeppe har som sjöman rest runt på de sju haven i fyrtio år och samlat på sig en mängd historier.

Inspirerande miljö

Han berättar gärna om när han nästan blev arkebuserad av ryssarna eller när han som skeppsbruten använde sin gummistövel som livboj.

Får ni någonting gjort på dagarna egentligen?

- Ja, visst får vi det. Hela projektet bygger på inspiration och det finns inget som är så inspirerande som den här miljön och min käre kompanjon Jeppes levnadsöde. Historierna berättas främst på kvällarna, säger Joakim Kihlberg.

Drinkar på ”Möja vodka”

Sofia Larsson