”Ni ska brinna i helvetet”

Hela Jordanien protesterar mot terroristerna

Foto: Mattias Carlsson
protesten fyller gatorna ”Först blev vi rädda. Nu är vi arga!” säger Kawkakab Najjar, en av tiotusentals jordanier som visade sin avsky för terrordåden mot bland andra Radisson SAS-hotellet i förrgår. Med flaggor, blommor och levande ljus ville de hylla offren och visa terroristerna att de inte accepterar våldet.
NYHETER

AMMAN

Här är sms:et som startade de massiva protesterna i natt.

Efter det slöt hela Jordanien upp i gemensam kamp mot terrorn.

– Brinn i helvetet, ynkryggar som mördar oskyldiga människor! ropade folkmassorna i Amman.

Tiotusentals arga Ammanbor demonstrerade i går mot den blodiga terrorattacken i förrgår. Det är första gången i landets historia som invånarna går ut på gatorna i en gemensam protest.

”Nu är vi arga!”

– Först blev vi rädda och chockade. Nu är vi arga. Vi accepterar inte terrorvåldet, och ska visa det, säger Kawkakab Najjar, 38.

Tusentals ljus tändes utanför SAS Radisson-hotellet för att hedra offren för självmordsbombarna som slog till på tre lyxhotell i Amman.

– Vi trodde aldrig att det kunde hända här. Nu vet vi att terroristerna kan slå till var som helst, säger Shahera Quadri, 27.

Protesterna utlöstes av ett sms, där alla uppmanades att gå ut och visa vad de tycker om terrordåden, som skördade minst 56 liv.

I Radisson SAS matsal, där en bröllopsfest hölls, ligger blodiga kläder och krossat glas.

– Taket rasade efter detonationen. Det föll rakt ner på bröllopsgästerna, kvinnor och barn som dog i mina armar, säger läkaren Said Abuhasna.

Sms:et som utlöste demonstrationerna skickades ut samtidigt från Jordaniens två största telefonbolag. Det sändes vidare från telefon till telefon.

På bara några minuter hade miljoner människor fått meddelandet. Även tv och radio uppmanade jordanierna att fylla gatorna.

Och alla gick ut, med flaggor och blommor och mycket ilska.

Protesterna pågick långt in på natten.

– Vi vill visa att vi inte kan krossas! Vårt land ska förbli starkt och tryggt, säger Lama Jadallah, 20.

Al-Qaida tar ansvaret

Den jordanskfödde al-Qaidaledaren Abu Musab al-Zarqawi har tagit på sig ansvaret för dåden. Flera personer har redan gripits.

– Vi tror att det var välplanerat. De vill inte att Jordanien ska förbli en trygg bas och vill stoppa västvärldens inflytande här, säger Lama Jadallah.

Inga svenska hotellgäster har skadats i terrorattacken, uppger svenska ambassaden.

I dag ska hela Jordanien be tillsammans för terroroffren.

Tidigare artiklar

Mira Micic