Han har samlat in 18 433 namn

Niklas syster våldtogs – då fick han nog

NYHETER

När Jenny, 19, blev våldtagen fick hennes bror Niklas Göljén, 16, nog.

I går överlämnade han 18 433 namnunderskrifter mot våldtäkter till justitieminister Thomas Bodström och skolminister Ibrahim Baylan.

Foto: per groth
BODSTRÖM nöjd Niklas Göljén, 16, överlämnade i går namnunderskrifterna mot våldtäkter till justitieminister Thomas Bodström som blev glad över initiativet. ”Niklas är ett föredöme”, säger han.

Aftonbladet berättade i måndags om de grymma övergrepp som Niklas storasyster Jenny och hennes väninna Linda utsattes för på nyårsafton.

Det var för Jennys skull som Niklas startade ett upprop mot våldtäkter. Uppmaningen löd ”Tig inte längre! Stoppa våldtäkterna nu!”.

Ministrarna var imponerade av Niklas 18 433 namnunderskrifter.

”Utomordentligt bra”

– Jag tycker att det här var ett utomordentligt bra initiativ. Det visar att man kan göra väldigt mycket som enskild person. Niklas är ett föredöme, säger Thomas Bodström.

I en och en halv timme pratade ministrarna Bodström och Baylan med Niklas, hans lillasyster Lina, 14, och syskonens mamma Helene, och fick höra de hemska detaljerna om övergreppen.

– Det är självklart att jag blir berörd och bestört när jag hör det här. Det är fruktansvärt det som hänt. Det har ju drabbat en hel familj, säger Thomas Bodström.

Niklas påtalade också för ministrarna att det förebyggande arbetet mot kvinnovåld måste starta redan i skolan.

–?Det som Niklas lyft fram är de dagliga kränkningar som elever utsätts för av andra elever, säger Ibrahim Baylan.

Systern orkade inte

Niklas Göljén var mycket nöjd med ministermötet. Men kvar hemma i Torsås i går fanns Jenny själv.

– Hon orkade inte komma. Hon mår fortfarande inte bra, säger Niklas.

Det är snart ett år sedan som Jenny överfölls, våldtogs och misshandlades av flera män på väg till en nyårsfest.

Tidigare:

Läs mer:

271 234 läsare. Så många visar sitt stöd för Vita bandet. Och intresset fortsätter att öka. I förra veckan drog Aftonbladet i gång kampanjen Vita bandet. I går hade över 270 000 läsare visat sitt stöd för kampanjen på aftonbladet.se. Genom att sätta på dig bandet lovar du att aldrig utöva, acceptera eller blunda för mäns våld mot kvinnor.

Mary Mårtensson