Tjut i öronen allt vanligare hos barn

Men lärare skeptisk till förslag om hörselskydd i klassrummet

NYHETER

61 procent av alla sjuåringar i Göteborg har symptom på tinnitus, hörselskador.

För sju år sedan var det bara 12 procent barn i samma ålder som hade tjut och pip i öronen.

Det visar en undersökning från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Jag tror att det beror på att barn i dag utsetts för högre ljudnivåer än tidigare. Vår förmåga att filtrera bort höga ljud minskar om vi är stressade. En slutsats man skulle kunna dra är att barngrupperna på dagis och i skolan blivit större. Därmed har också stressen blivit större, säger Kajsa-Mia Holgers, docent och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till aftonbladet.se.

Kraftig ökning

1997 gjordes en motsvarande undersökning med 950 sjuåringar. Under 2004 frågade man 750 sjuåringar om de någon eller flera gånger upplevt pip och tjut i öronen. Förra året svarade drygt 60 procent av barnen ja på frågan, mot bara 12 procent sju år tidigare.

– Att någon gång ha upplevt tinnitus - alltså pip eller tjut i öronen - är inte samma sak som att lida av det. Det finns ingenting som säger att de här barnen kommer att få problem längre fram i livet, men eftersom vi inte vet måste vi ta det säkra före det osäkra, säger Kajsa-Mia Holgers, som lett Göteborgsstudien.

Hög musik

Hon tror att barn i dag inte bara utsetts för mer buller, utan också för mer hög musik. I undersökningen från 90-talet var det bara 2,5 procent av barnen som upplevt pip eller tjut till följd av hög musik. I den nya undersökningen var det hela 40 procent.

– Det har till exempel blivit vanligare med mp3-spelare längre ner i åldrarna. Mitt råd till föräldrar är att om de hör musiken från barnens hörlurar - då är ljudet för högt och måste sänkas.

Mer forskning krävs

Enligt Kajsa-Mia Holgers behövs mycket mer forskning på området och hon efterlyser mer pengar från landets politiker.

– Ett annat önskemål är färre barn i skolklasserna och i dagisgrupperna.

Hon har hört talas om skolor där man pratat om att förse barnen med hörselskydd i klassrummet. Det är ingen bra lösning.

– Nej, det är inte alls bra. Då måste man ju höja rösten ännu mer för att höras. Det är lätt att det blir en ond spiral. I stället är det själva ljudmiljön som måste förbättras.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM