Bensinskatten ska höjas igen

Nuder håller inte vad han har lovat

NYHETER

Tidigare i höst lovade finansminister Pär Nuder att bensinskatten inte skulle höjas mer.

I själva verket ökar priset med minst 12 öre vid nyår.

Svenska folket har fått vänja sig vid att bensinskatten höjs varje nyår.

Precis som vanligt

Men när socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet gjorde upp om nästa års statsbudget lämnade de skatten oförändrad. Bensinpriset var redan så högt att en skattehöjning skulle ha retat väljarna.

Så såg det ut – då. Men i verkligheten kommer beslut av regering och riksdag att höja priset. Precis som vanligt.

I går meddelade statsminister Göran Persson i riksdagen att ett kryphål i tullreglerna för import av etanol ska täppas till.

– Men det ska inte leda till högre priser.

Sprit i soppan

Men där har Göran Persson fel. Praktiskt taget all bensin innehåller fem procent etanol. Därför ökar bensinpriset av regeringens etanolbeslut.

Enligt finansdepartementets experter blir höjningen sju öre per liter bensin. Om den slår igenom fullt ut i konsumentledet.

Till det ska läggas att bensinskatten årligen räknas upp med konsumentprisindex. Höjningen, som inte slopades i budgetförhandlingarna, blir enligt finansdepartementet tre öre.

Ovanpå dessa båda höjningar läggs moms. Det betyder att priset på bensin ökar med totalt 12,5 öre till följd av beslut som fattats av regering och riksdag.

Men priset kan gå upp ytterligare. En tumregel i bensinbranschen säger att när dollarn ökar med tio öre går bensinpriset upp med tre.

Just nu är den svenska kronan svag. Dollarn har gått upp med hela 21 öre bara i november. Det borde leda till att bensinpriset ökar med åtminstone en femöring.

Stabilt till nyår

– Men om inget oförutsett inträffar kommer bensinpriset att ligga rätt stabilt fram till nyår. De höga priserna har lett till dämpad efterfrågan, säger Ulf Svahn, vd på Svenska petroleuminstitutet.

Regeringens etanolbeslut gäller bara etanol för inblandning i bensin.

Inte miljöbilarnas drivmedel E85 eller etanol till bussar.

Lena Mellin