Jönköping utrymt efter bomblarm

Nio timmar efter värderånet – falskt alarm

Foto: kai rehn
Uppräkningscentralen i Jönköping blev rånad på fredagsmorgonen.
NYHETER

Securitas värdedepå i Jönköping utsattes på fredagsmorgonen för ett rån.

Polisen misstänkte att rånarna lämnat en bil fylld med sprängmedel i centrala Jönköping, men efter nio timmar kunde avspärrningarna hävas.

Det var falskt alarm.

Karta:Dino Stén

I närheten av högskolan i Jönköping, i korsningen mellan Kyrkogatan och Gjuterigatan, upptäcktes en mindre lastbil parkerad mycket nära Högskolans bibliotek. Det finns misstankar om att den innehåller sprängmedel.

Polisen misstänkte att den är blivit lämnad av rånare som på morgonen bröt sig in i Securitas värdepappersdepå några hundra meter längre bort.

Två bombrobotar

Mellan fyra och sju gärningsmän var inblandade i rånet. Två av dem försvann på motorcykel, de övriga i andra fordon, enligt ett pressmeddelande från Jönköpingspolisen.

På fredagseftermiddagen har polisen två bombrobot på plats innanför de stora avspärrningarna runt lastbilen.

- Det finns uppgifter om att det står stora tunnor i bilen med sladdar som sticker ut, säger Aftonbladets Ebba von Essen som befinner sig intill avspärrningarna i Jönköping.

Under förmiddagen har byggnaderna i området rymts ut. Klockan elva på förmiddagen var nästan hela stadsdelen tömd på folk.

Vid 17-tiden hade en av bombrobotarna skjutit hål på en av tunnorna utan att något exploderat. Polisen kunde snart konstatera att det var falskt alarm.

– De säger att det är tomma tunnor i bilen med sladdar som hänger ut. Det fanns alltså inget explosivt i bilen, säger Ebba von Essen.

Bilen i centrala Jönköping började att bogseras bort klockan 17.55 på fredagskvällen och polisen började häva avspärrningarna.

– Bilen bedöms som ofarlig, säger polisinspektör Stefan Klein.

– Rånarna har velat göra sken av att det var en bomb för att stoppa oss. Det var en mycket avancerad kopia, fortsätter han.

Statliga verk utrymda

I området ligger bland annat Högskolan, Domstolsverket, Jordbruksverket och Folkhögskolan.

På Jordbruksverkets informationsenhet arbetar Anna Olsson. Hon säger till aftonbladet.se:

- Vi har utrymt hela Jordbruksverket. Nu befinner sig all personal, runt 500 personer i Per Brahe-gymnasiets aula, berättade hon på fredagseftermiddagen.

- Allt har gått väldigt lugnt till. Jag vet själv inte riktigt vad som har hänt. Jag antar att det är polisen som sagt att vi ska ta oss härifrån.

Väktarna låste in sig själva

Enligt vd för Securitas värde, Johan Eriksson, blev själva rånet ett misslyckande för rånarna.

- Personalen satt sig i säkerhet, de låste in sig själva och lyckades undkomma, säger han till aftonbladet.se.

Enligt Johan Eriksson fick rånarna bara med sig mindre summor, avsedda för handelns växelkassor under dagen. Han säger att Securitas de senaste dagarna infört nya säkerhetsrutiner.

Specialgrupp inte inkopplad

Polisens nyinrättade specialgrupp som bildats för att arbeta med värdetransportrån och som leds av Rikskriminalen i Stockholm hade på fredagen inte kopplats in i spaningarna.

– Det operativa polisarbetet sköts lokalt i Jönköping. Det enda vi bidragit med är en helikopter. Vi biträder om nödvändigt med information men nu måste polisen på plats få jobba i lugn och ro, säger kriminalinspektör Ola Stoltz vid Rikskriminalen till TT.

Läs också:

Therese Holmberg, Simone Söderhjelm, Johanna Melén, Mia Carron, TT