Buss på Stockholm

Upptäck stan – som turist

Foto: MALIN ARNESSON
Tur utan guide Många tittar åt fel håll men annars tycker Aftonbladets reporter Terri Herrera Eriksson (till höger) att den guidade bussturen är lärorik. ”Vi kom hit med Finlandsfärjan och återvänder till Helsingfors i eftermiddag”, säger Satinder Singh, sikh från Indien.
NYHETER

Lär dig allt om den svenska föräldraförsäkringen och kungliga slottet till tonerna av Abba.

Efter åtta år som Stockholmsbo åker reportern Terri Herrera på en guidad busstur genom stan.

Jag får trängas på panoramabussens övervåning med ett trettiotal turister, mest från Tyskland, Ryssland och spansktalande länder.

Barnen får pysselpaket, föraren hälsar välkommen och förklarar att det går att följa rutten via kartor på bussens teveskärmar.

För någon guide finns inte.

Informationen kommer från hörlurar där man själv ställer in språk.

Matas med fakta

Vi bränner av så gott som hela innerstan på 90 minuter.

Under tiden matas vi proppfulla med fakta om byggnader, föräldraförsäkringen, svenska löneförhandlingar, kungafamiljen. Och mycket mer.

Rösten i lurarna varvas med en bisarr blandning av svensk musik. Jag begrundar informationen jag fått om Nationalmuseum och slottet till tonerna av ”The winner takes it all” och ”Den blomstertid nu kommer”.

Tittar åt fel hål

<</p>

Medresenärerna verkar nöjda. De plåtar, pekar och ser entusiastiska ut – till och med när de tittar åt fel håll.

När guidningen lider mot sitt slut kliver många av vid Strömkajen för att fortsätta med båttur runt Djurgården. Själv känner jag mig rätt färdig efter en och en halv timmes faktaattack.

Hör och häpna

KÖR FLERA TURER DAGLIGEN

Terri Herrera Eriksson