Tamiflu misstänks ligga bakom dödsfall

Två tonåringar har dött i Japan

Foto: AFP
I Japan varnar man för att Tamiflu kan ge hallucinationer och personlighetsförändringar. I Sverige finns ingen sådan varning.
NYHETER

Japanska hälsodepartementet varnar för att antivirusmedicinen Tamiflu kan utlösa egendomligt beteende.

Medicinen misstänks vara orsaken till att två japanska ungdomar dött.

Totalt har 64 fall av psykologiska störningar kopplade till Tamiflu rapporterats till det japanska läkemedelsverket. Två av fallen ledde till döden.

Kan inte utesluta en koppling

I februari 2004 kastade sig en 17-årig gymnasieelev i kommunen Gifu framför en lastbil strax efter att ha tagit medicinen. Pojken tog Tamiflu mot influensa och lämnade hemmet endast i pyjamas efter att han tagit det första pillret.

En mellanstadieelev i den närbelägna kommunen Aichi misstänks ha fallit från nionde våningen i ett bostadshus i februari i år efter att fått Tamiflu, skriver tidningen Mainichi och nyhetsbyrån Kyodo.

Läkemedelsföretagets japanska distributör Chugai Pharmaceutical skickade en rapport till hälsodepartementet efter den första incidenten där man uppgav att det inte gick att utesluta en koppling mellan medicinen och det avvikande beteendet som ledde till döden, skriver Mainichi.

Plötslig död

Departementet är medvetet om ett av fallen och varnar för att medicinen kan leda till onormalt beteende och plötslig död.

Ingen av de två pojkarna hade tidigare uppvisat några tecken på psykiska problem innan de tog medicinen.

I Japan har Tamifluförpackningen en etikett med varning för biverkningar som onormalt beteende och hallucinationer, men myndigheterna överväger nu att gå ut med ännu en varning till allmänheten.

I Sverige har man en helt annan ståndpunkt. Här finns ingen information på bipacksedeln om att Tamiflu kan ge hallucinationer och personlighetsförändringar. Enligt Björn Beerman, enhetschef för läkemedelsinformation och läkemedelsanvändning hos Läkemedelsverket beror det på att inga biverkningar av den typen har rapporterats.

– Den information som finns på bipacksedeln är den som kommer från läkemedelsföretagets kliniska studier. Vi får också rapporter om läkemedlet var tredje månad så vi kan komplettera i efterhand, säger Björn Beermann, professor vid Läkemedelsverket.

Byter information med andra länder

För att inte vara helt beroende av läkemedelsföretagens rapportering finns även biverkningscentra runt om i landet som byter information om biverkningar med andra länder.

Finns det någon anledning att vara orolig om man har köpt Tamiflu?

– Nej, det finns ju ingen anledning att äta Tamiflu just nu och när vi kanske behöver äta den så har vi säkert fått information om det här, säger Beerman.

Therese Holmberg, TT

ARTIKELN HANDLAR OM